Tanulmánykötet jelent meg az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetéből

Tanulmánykötet jelent meg az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetéből

„Ezer éve Óbudán” címmel jelent meg tanulmánykötet, amely az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia történetét mutatja be.

A kiadvány május 20-i budapesti bemutatóján Tarlós István főpolgármester elmondta: Óbuda Budapest legrégebbi városrésze és a korai kereszténység egyik központja is volt. Az óbudai kereszténység egyidős a magyar kereszténységgel – jelentette ki.

Tarlós István rámutatott: a tanulmányok pontosan, történelmi tényeket bemutatva, mégis olvasmányosan tárják az olvasó elé az óbudai kereszténység történetét. Kiderül belőle, hogy a város a tatárjárásig Magyarország egyik legfontosabb települése volt.

A kiadvány méltó emléket állít a Zichy-családnak is, amely a török kor után birtokba vette a települést – mondta.

Tercsi Zoltán plébános felidézte, hogy az Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánia 2015-ben ünnepelte alapításának ezredik évfordulóját. A kiadvány a jubileumi évben rendezett előadásokat tartalmazza.

Az emlékkönyv arra figyelmeztet, hogy „kereszténységünk és magyarságunk nemcsak egyéni boldogulásunkat szolgálja, hanem értékeinket ma is vállaljuk és elhatározásunk, hogy ezt tovább is adjuk” – fogalmazott.

A Képes Krónika szerint Szent István király 1015-ben alapította meg az Óbudai Társkáptalant és a Szent Péter-templomot. A több mint száz oldalas kiadványban a tanulmányok történeti sorrendben követik egymást és mutatják be Óbuda katolikus múltját és emlékeit.

Forrás: MTI

Fotó: Óbuda.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »