Tanulják meg szeretni a migránskvótát! – üzente Juncker a "kelet-európaiaknak"

Tanulják meg szeretni a migránskvótát! – üzente Juncker a "kelet-európaiaknak"

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy interjúban cáfolta, hogy lemondott volna arról az elképzelésről, hogy az unióba érkezett migránsokat szétosszák az egyes tagországok között.

"Ragaszkodom ahhoz a gondolathoz, hogy a migrációs válságot szolidaritással és szívvel kell kezelni" – fogalmazott Jean-Claude Juncker a France 24 tévécsatorna műsorában, amelynek Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével közösen volt a vendége. A beszélgetésről az EU Observer készített összefoglalót Tanulják meg szeretni a migránskvótát, üzente Juncker a kelet-európaiaknak címmel.

Korábban éves értékelő beszédében Juncker úgy fogalmazott, hogy a szolidaritást senkire sem lehet rákényszeríteni, és ezt többen úgy értelmezték, hogy hajlandó lenne lemondani a kvóta ötletéről. Most ezt az értelmezést visszautasította.

"Nem az Európai Unió, hanem egyes tagországok vallanak kudarcot a migránskérdés kezelésében" – mondta Juncker. Szerinte miközben Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Bizottságot és a parlamentet bírálja, az uniós kormányok jóváhagyták, és többségük továbbra is támogatja a kvóta tervét. Erről mondta azt a napokban Orbán Viktor, hogy gyakorlatilag becsapták Magyarországot a kvóta ügyében.

Martin Schulz pedig arról beszélt, hogy Európa akkor volt erős, amikor egységes volt. A keleti országok szolidaritást várnak a gazdasági fejlődésükhöz és Oroszország kapcsán, de nem akarnak hallani róla, amikor a "menekültekről" van szó. A szolidaritás egy elv, nem lehet belőle szemezgetni – fogalmazott Schulz.

(Origó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »