Tanulásra "ítéltek" egy írástudatlan adócsalót

Tanulásra "ítéltek" egy írástudatlan adócsalót

Az elemi iskolába való beiratkozásra és tanulásra „ítélt” a Iasi-i Törvényszék egy 37 éves, törvénytelen ócskavas-kereskedéssel foglalkozó asszonyt, aki az eljárás során írástudatlannak mondta magát, és azt állította: emiatt nem tudta, hogy törvényt sért.

Az esetet ismertető kereskedelmi televízióadó szerint ez az első eset Romániában, amikor valakit úgymond: „iskolára ítélnek”. Az asszonyt adócsalásban találták bűnösnek: tevékenységével állítólag másfél millió lejes kárt okozott az államnak. A bíróság négy év felfüggesztett börtönre ítélte, és kiegészítő büntetésként előírta, hogy járjon iskolába: amennyiben a megszabott feltételeknek nem tesz eleget, büntetését le kell töltenie.

Falujában, a Iasi megyei Ciureában, csak kevesen végezték el a nyolc osztályt: a legtöbb felnőtt csak az alsó tagozatot végezte el egy alapítványi iskolában, hogy vezetői engedélyt szerezhessen. Az asszony vonakodik eleget tenni a bíróság által megszabott „büntetésnek”, és nem kizárt, hogy a börtönt választja. Arra hivatkozott, hogy a roma közösségben hagyományosan a férfi hozza a döntéseket, és nem hiszi, hogy férje megengedi majd neki, hogy nagyobbik, nyolcéves fia mellé beüljön az iskolapadba.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »