Tanúként hallgatta ki a DIICOT Emil Bocot

Kolozsvár polgármesterét a Rompetrol-dosszié kapcsán titokban, két órán át hallgatta ki a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság – állítja forrásokra hivatkozva a Clujust.ro portál.

Az ügyben négy volt miniszter – Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea – is érintett. A DIICOT szerint 2003 szeptember és október közötti időszakban, a Boc-kormány idején Mihai Tănăsescu volt pénzügyminiszter valamint Dan Ioan Popescu gazdasági és kereskedelmi miniszter visszaéltek hivatali hatáskörükkel, amikor egy Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson és Alexandru Nicolcioiu között létrejött megegyezés során a Rompetrol olajfinomító társaság 603 millió dolláros adósságának kifizetését átruházták a Pénzügyminisztériumra. A megegyezés eredményeként 2003 október 24-én kormányülés keretében elfogadták a 118-as számú sürgősségi kormányrendeletet, amely kapcsán figyelmen kívül hagyták a sürgősségi kormányrendeletek elfogadására vonatkozó 2001/555 –ös jogszabályt, valamint a 2000/24 számú törvény passzusait.

Klaus Johannis államfő május 24-én kérte fel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságot, hogy kezdeményezzen nyomozást az ügyben. Az érintett személyek ellen sikkasztás, tőzsdemanipuláció, adócsalás és pénzmosás gyanúja áll fenn. Emil Boc tanúként szerepel az ügyben. (clujust.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »