Tanévzáró és díjátadás az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola keretében

Tanévzáró és díjátadás az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola keretében

Tanévzárót tartott a gyulafehérvári papnevelő intézet keretében működő, már több mint egy évszázados múlttal rendelkező Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola (EMEI) június 17-én. Az ünnepi eseményen Kovács Gergely érsek átadta az általa alapított ösztöndíjat.

Az EMEI tisztikara a tanévzárón beszámolt az elmúlt időszak tevékenységeiről és a működést biztosító anyagi helyzetről. Felidézték a tanév során tartott öt előadás témáját, amelyek az egyházi év ünnepeihez kapcsolódva próbáltak színt vinni a szeminárium mindennapjaiba, lehetőséget biztosítva a kispapok számára a fejlődésre, önképzésre, valamint az önmegvalósításra az előadások kivitelezése során. 

Az átfogó tevékenységet bemutató beszámolókat követően került sor a Kovács Gergely érsek által püspökké szentelésének első évfordulója alkalmából alapított ösztöndíj átadására, amelyet minden évben egy ötödéves kispap érdemel ki a közösségért kifejtett munkájáért, extrakurrikulárisan végzett tevékenységéért.

A kispapok és elöljáróik által az ösztöndíjra idén nevesített kispap a szatmári egyházmegyés Vagrin István volt, akit Bőjte Csongor diakónus méltatott. Laudációjában megfogalmazta: a főpásztor egy olyan szeminaristát jutalmaz idén az ösztöndíjjal, aki az elmúlt évek során több feladatot is ellátott a közösségben, mindvégig úgy teljesítve megbízatását, hogy csapatban gondolkodott, közösséget épített.

Hírdetés

Kovács Gergely érsek a díjátadást megelőzően közvetlen hangon szólt a szeminaristákhoz, visszaemlékezve kispapi éveire, amikor ő maga is nehézségként, olykor teherként élte meg az EMEI-hez kapcsolódó tevékenységeket, de később társaival együtt rájöttek, hogy minden a javukra vált az évek során. Hangot adott örömének, hogy az EMEI fejlődik, új utakat keres, hogy be tudja tölteni szerepét a papképzésben, teret biztosítva a személyes fejlődésnek.

A főpásztor az ösztöndíjról elmondta: örül annak, hogy nehéz döntés volt, kinek ítélik oda idén, hiszen minden kispap derekasan kiveszi részét a közösségi életből, de akárcsak az autóversenyzők közül, akik között másodpercek töredéke dönt az első helyről, úgy a szeminaristák közül is nevesíteni kell egy embert, aki példával járt elöl az elmúlt évek során. Megköszönve a közösségért kifejtett munkát, a főpásztor díszoklevél kíséretében nyújtotta át Vagrin Istvánnak a pénzjutalommal járó ösztöndíjat.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Forrás és fotó: Seminarium Incarnatae Sapientiae / Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »