Tanévnyitó ünnepséget tartottak az egri szemináriumban

Tanévnyitó ünnepséget tartottak az egri szemináriumban

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 14-én tartották az egri Érseki Papnevelő Intézet és a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium közös tanévnyitóját.

Homíliájában Ficzek László általános helynök rámutatott, hogy Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása az ember üdvösségének feltétele. Hangsúlyozta, az élet nehézségeiben, kereszthordozásunkban Jézus keresztjére kell tekintenünk, ő ad nekünk erőt minden szenvedés elviselésében.

A helynök a szentmisén Isten áldását kérte a tanévet kezdő szeminaristák és elöljáróik életére, és a Szűzanya közbenjárásáért fohászkodott.

Buda Péter, az egri Érseki Papnevelő Intézet rektora elmondta, 37-en készülnek a papságra az intézmény falai között, köztük 6 debrecen-nyíregyházi egyházmegyés növendék. 

A szentségimádást követően az ünnepség az Egri Hittudományi Főiskola Aloysianum termében folytatódott, ahol Dolhai Lajos, a főiskola rektora megnyitotta a tanévet.

Hírdetés

Köszöntőjében elmondta, a főiskolán összesen 149 diák kezdi meg a tanévet; 37 kispap osztatlan teológus képzésben, 27-en katekéta–lelkipásztori munkatárs alapszakon, 75-en hittanár–nevelő mesterszakon végeznek teológiai tanulmányokat, 10 pedagógus pedig kétféléves hitoktató szakirányú továbbképzésen vesz részt. A rektor kitért arra is, hogy a 2019/2020-as tanév még inkább a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében telik.

Idén 5 elsőéves szeminarista állt a rektor elé és tett ünnepélyes fogadalmat, hogy az Egri Hittudományi Főiskola hallgatójához méltón él és készül a papi hivatásra.

Az ünnepség végén elhangzott, hogy a köztársasági ösztöndíjat erre a tanévre Barta Márton nyerte el, aki átvette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adományozó levelét a rektortól.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »