Tanévnyitó a Rákóczi Főiskolán

Őrhelyen állni

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola idén is a beregszászi református templomban kérte Isten áldását az új tanévre, melyet összesen 1081 diák kezdett meg nappali, levelező illetve Ukrajnában nem akkreditált szakokon. Igencsak felemelő látványt nyújtott a kuruc kori ruhába öltözött fiatalok bevonulása a történelmi zászlókkal.

A vendégeket Molnár Andrea, a főiskola titkára üdvözölte, majd Maksai Attila, a főiskola lelkésze helyezte Nehémiás könyvének üzenetét a diákok, tanárok szívére. Dr. Orosz Ildikó ünnepi beszédében beszámolt az elmúlt időszak eredményeiről, sikereiről és nehézségeiről, megjelölte azokat a fő csapásvonalakat, melyek mentén haladni kívánnak.

A rektor asszony elmondta, hogy jó ütemben zajlik a felsőfokú szakképzési intézet nagydobronyi és beregszászi kollégiumának, illetve a sportkomplexumnak az építése, folyamatban van egy gyümölcstermesztési kísérleti telep és magashegyi kutatóállomás létesítése is. Ez utóbbi elsősorban Buczkó Istvánnak, a Biológia és Kémia Tanszék professzorának köszönhető, aki a főiskolának ajándékozta a Róna-havasok tövében lévő üdülőjét.

Dr. Orosz Ildikó arról is beszámolt, hogy idén igencsak kelendőek voltak a tanintézmény végzősei, de még így is a magyar iskolákban mintegy 80 pedagógusállás betöltetlen maradt, hisz mintegy kétszázan hagyták el munkahelyüket.

A rektor asszony szomorúan számolt be arról, hogy idén csak 711 végzős került ki a kárpátaljai magyar iskolákból, pedig 11 évvel ezelőtt 2442-en kezdték el az első osztályt, tehát több mint 29 % „elveszett”. Ez pedig elsősorban a bonyolult ukrán érettségi vizsga- és felvételi rendszerrel magyarázható. Akárcsak az, hogy a kárpátaljai magyar iskolák végzőseinek nagy része nem is próbálkozik ukrán felsőoktatási intézménybe felvételizni, inkább magyarországi egyetemekre, főiskolákra nyújtják be a kérelmüket. Ezt a tendenciát az is erősíti, hogy Ukrajnában az állam kivonulni látszik a felsőfokú oktatás finanszírozásából: erőteljesen csökkent az államilag finanszírozott helyek száma.

Orosz Ildikó arról is beszámolt, hogy a főiskolán a 2016/2017-es tanévet BSc képzésben 93 elsős kezdi meg, közülük 50-en végeztek magyar iskolát, 43-an pedig ukránt. A főiskola keretein belül működő felsőfokú szakképzési intézet öt szakán 90 elsős kezdi meg tanulmányait. Örömmel jelentette be, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően, húsz év után, idén először fognak ösztöndíjat fizetni az első évfolyamos diákoknak, a levelezős hallgatók tandíját pedig elengedik. Orosz Ildikó őrállóknak nevezte azokat, akik itthon maradva a kultúra tüzét őrzik, s akik – Márton Áron szavait idézve – „őrhelyeken állanak, éber figyelésre, és megsokszorozott munkára vannak kötelezve”.

Az elsősök ünnepélyes fogadalomtételét követően sor került a főiskola tanácsa által három évvel ezelőtt létrehozott Rákóczi-díj átadására. Ezzel az önálló kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatás létrejöttének, a főiskola megmaradása és fejlesztése érdekében döntő szerepet vállaló azon személyek tevékenységét ismerik el, akik erkölcsi kiállásuk, anyagi támogatásuk révén jelentősen hozzájárultak több ezer kárpátaljai magyar fiatal képzéséhez, ezzel is segítve a szülőföldön való boldogulásukat. A díjat minden évben két személy – egy anyaországi vagy külföldi és egy kárpátaljai – kaphatja. Idén Naszvadi Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadójának és Milován Sándornak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tiszteletbeli elnökének ítélték a díjat. A magyarországi díjazott egészségügyi okok miatt nem lehetett jelen, így a díjat Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára vette át, a kitüntetett köszönő-köszöntő szavait pedig Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul tolmácsolta. Milován Sándor egy hatalmas tölgyfához hasonlította a húsz évvel ezelőtt szárba szökkenő magot, a főiskolát, amelynek létrejöttében a kezdetek kezdetén igencsak kevesen bíztak. A díjazott az iskolaalapítók hitét, kitartását, erejét és akaratát állította példaként az elsősök elé, s köszönetet mondott Istennek, hogy annak a csapatnak a tagja lehetett, akik hittek és küzdöttek a kárpátaljai magyar felsőoktatásért.

Bocskor Andrea EU-parlamenti képviselő levelét Dobos Sándor olvasta fel, majd Brenzovics László, a KMKSZ elnöke méltatta a kitüntetettek érdemeit. Válságban van a világ, Európa, hangsúlyozta az ukrán parlament képviselője, aki kiemelte: fontos, hogy visszatérjünk azokhoz a keresztény, nemzeti értékekhez, melyek megtartottak bennünket.

Az ünnepség végén a történelmi egyházak képviselői kérték Isten áldását az új tanévre, illetve a diákok, tanárok életére, munkájára.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregszászII. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar FőiskolaKárpátaljafelsőoktatáskárpátaljai magyarságtanévnyitóForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »