Tanévkezdő ünnepség a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

Tanévkezdő ünnepség a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán

A Görögkatolikus Metropólia főpásztorai mellett külföldi és magyar egyetemek professzorai is jelen voltak a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola (SzAGKHF) tanévnyitó ünnepségén szeptember 13-án. A főiskola tudósítását szerkesztve közöljük.

Idén a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepi előesti vecsernyéjén tartották a görögkatolikus hittudományi főiskola tanévnyitóját a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban, igazodva a nemzetközi patrisztikus konferencia nyitónapjához.

Így a vendégek között nemcsak a Görögkatolikus Metropólia főpásztorai – Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, a főiskola nagykancellárja; Orosz Atanáz miskolci és Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök – imádkoztak a főiskola közösségével, hanem a konferenciára érkezett professzorok is: Željko Paša SJ, a Pápai Keleti Intézet dékánja; Giulio Maspero, a római Szent Kereszt Egyetem dékánja; Puskás Attila atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja és Bagyinszki Ágoston atya, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektorhelyettese.

Merjük vállalni a kereszttel járó szenvedéseket – buzdította a Szent Atanáz főiskola hallgatóit ünnepi beszédében Kocsis Fülöp érsek. – A nehézségekre, a küzdelmekre fel kell készülni, de hittel, erőt merítve a keresztből.

A főpásztor bátorított mindenkit, hogy böjtölve, imádkozva töltsék Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét, felajánlva Ukrajnáért, Oroszországért, a háború végéért, a békéért.

Hírdetés

Gyurkovics Miklós rektorhelyettes ünnepi beszédében az ókeresztény egyházra irányította a figyelmet, kiemelve, hogy

Ez a Krisztustól nyert erő lobogjon a főiskola tanárai és hallgatói szívében az idei tanévben is. Főiskolánk küldetése, hogy Krisztus szerinti lelki embereket képezzen a magyar nép javára – mondta az intézmény rektorhelyettese.

A beszédet követően adták át a köztársasági és az intézményi ösztöndíjakat.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: SzAGKHF

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »