Táncház az Abod völgyében

A Világló Egyesület a magyarországi Tükrös Zenekar részvételével a május 17-ei hétvégén folknapokat szervez Gegesben, minden korosztálynak biztosítva az önfeledt, kulturált szórakozást.

 A marosvásárhelyi Világló Egyesület egy évtizede szervezi a városban a folknapokat és folkhétvégéket. A táncházmozgalom bázisának bővítése érdekében a szervezet vidéki helyszínt is bevon a munkájába.

„Első alkalommal Gegesre esett a választás, ahol Tőkés Attila református tiszteletes lesz a házigazdánk – beszél a hétvégéről Kovács Annamária szervező. – A lelkész nemrégen szolgál a faluban, és szívén viseli a közösség összefogását és lelkesítését a nemes célok érdekében.”

Az egyházközség – a lelki vezető irányításával – eredményesen működtet egy diakóniaotthont: a beteggondozásból és a rászorulók ellátásából a település munkaképes lakosai is kiveszik részüket.

Hírdetés

A kezdeményezés egy korábbi gondolatot követ: a táncházmozgalom hajnalán – a kutatók mellett – városi fiatalok tömege indult erdélyi falvakba az autentikus paraszti kultúrát megismerni. E törekvésnek köszönhetően – amelyben a Tükrös zenészei is oroszlánrészt vállaltak – a parasztság zenei és táncos műveltsége a városi fiatalság-értelmiség életének szerves részévé vált. Eközben, a gazdasági változások hatására az erdélyi falvak hagyományos kultúrája aggasztó mértékben szorult háttérbe.

A Világló Egyesület és a Tükrös Zenekar gegesi látogatása e vészes folyamat megfordítását célozza. Így a városi forgatagban élők is alkalmat kaphatnak, hogy szegre akasszák urbánus gondjaikat, megcsodálják a Gegest és a csodálatos tájat, és önfeledten élvezzék a helyiek nyugalmat sugalló vendégszeretetét.

 

További információ: erdei.sarolta.beata@gmail.com. Telefonszám (40) 743 066 604.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »