Támogatócsoport indul Debrecenben az idős rokonaikat otthon ápolók számára

Támogatócsoport indul Debrecenben az idős rokonaikat otthon ápolók számára

Az idős, beteg hozzátartozójukat otthonukban ápoló-gondozó hozzátartozók számára indul támogatócsoport a debreceni Szent László Plébánián (Füredi u. 6.). A csoport február 23-tól kezdődően minden hónap negyedik keddjén 16.30-tól várja az érdeklődőket.

Fontos a szemléletmód, ahogyan az öregedéshez közelítünk: félünk, szeretnénk elkerülni, minél később elérni ezt az időszakot, vagy próbálunk a lehetőségeinkhez mérten kiteljesedni életünk ezen szakaszában?

Annak ellenére, hogy sok esetben a családtagok jelentős részt vállalnak idős, beteg hozzátartozóik gondozásából és ápolásából, az ellátórendszer szinte kizárólag magára az ellátásra fókuszál, a családtagok támogatására pedig nem áll rendelkezésre semmiféle kapcsolódó szolgáltatás. Az idős hozzátartozók ellátásához ugyanakkor sok esetben a családtagoknak is támogatásra van szükségük, illetve a támogatás biztosítása mellett szükség lenne a családi gondozók partnerként való elismerése is az ellátórendszer részéről.

Az elmúlt évtizedekben számos kutatás bizonyította, hogy az időseknek segítséget nyújtó családtagok számára a gondozás felvállalása jelentős megterhelést jelent, amely súlyos következményekkel járhat, akár teljes kimerüléshez is vezethet. Közben a gondozók életkora is egyre magasabb lesz, így újabb problémákat vethet fel, ha az idősebb gondozottal párhuzamosan esetleg ők maguk is gondozottakká válnak majd.

A mentális és fizikai egészségre gyakorolt hatásokon túl azt is szükséges hangsúlyozni, hogy a terhelés a családi kapcsolatok minőségére, illetve a munkavégzésre is hatással lehet, nem beszélve a gondozás nyomán fellépő lehetséges anyagi nehézségekről.

Hírdetés

A csoport lényegi eleme az a társas támogatás, amely által kölcsönös érzelmi támaszra, együttérzésre, az összetartozás érzésének megtapasztalására, hasznos információkra és akár konkrét, kézzelfogható segítségnyújtásra is számíthatnak egymástól a csoporttagok.

„…Boldogok, akik tudnak elhallgatni és meghallgatni, mert sok barátot kapnak ajándékba, és nem lesznek magányosak.” (Gyökössy Endre: Boldogmondások margójára)

További részletek ITT olvashatóak.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »