Támogatnák a magyarok a kegyes halált

A magyarok negyede teljes mértékben, több mint fele pedig bizonyos feltételek mellett támogatná a halálbüntetés újbóli bevezetését. Nagy az eutanáziát pártolók tábora is. Az Index a Závecz Research segítségével arra volt kíváncsi, hogy a magyaroknak mi a véleményük a fenti témák kapcsán.

A halálbüntetés, eutanázia világszerte heves indulatokat kiváltó vitatéma. Életről és halálról nehéz objektív módon döntést hozni, ami miatt a konzervatívabb társadalmakban rendre tabuként kezeli a fenti problémákat.

Az Index a Závecz Research segítségével arra volt kíváncsi, hogy a magyaroknak mi a véleményük a fenti témák kapcsán.

A halálbüntetés semmilyen módon nem összeegyeztethető az Európai Unió emberi jogi alapvetésével, emiatt egyik tagországban sem engedélyezett. Két nagy nemzetközi egyezmény tiltó hatálya is kiterjed Magyarországra, illetve 1990-ben határozat született arról, hogy a halálbüntetés alkotmányellenes. Az utolsó hazai kivégzés 1988 júliusában volt, Vadász Ernőt akasztották fel egy ember megkínzása és meggyilkolása miatt.

A halálbüntetést támogatók elsődleges érve, hogy az ilyen drasztikus szankcionálás elrettentheti az elkövetőket a gyilkosságoktól, a kutatások szerint ugyanakkor ennek a büntetési formának önmagában nincs elrettentő ereje. A magyar politikában inkább csak retorikai szinten bukkan fel egy-egy súlyosabb bűncselekmény esetén a visszaállítás, a közbeszédben azonban folyton jelen van. A kutatás szerint a magyarok 24 százaléka teljes mértékben a halálbüntetés visszaállítása mellett áll, 52 százalékuk pedig bizonyos, élet ellen elkövetett emberölések esetén elfogadhatónak tartaná a kivégzést. A megkérdezettek 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben elutasítja.

Hollandia lett az első ország a világon, ahol 2002-ben törvényessé vált az eutanázia. Azok vehetik igénybe, akik “elviselhetetlenül szenvednek”, és nincs remény a javulásra. A “kegyes halálként” is ismert eljárás engedélyeztetését egy szakmai csoport végzi, akik behatóan megvizsgálják a kérvényezett állapotát. Az engedélyezéshez nem feltétel, hogy halálos betegségük legyen.

Az aktív eutanázia, vagyis a halálba segítés Magyarországon semmilyen formában nem legális, létezik viszont olyan lehetőség, hogy egy ember – szigorú feltételek mellett – előre rendelkezzen arról, hogy életmentő és életfenntartó kezeléseket végezhessenek-e rajta a jövőben. A magyarok ennél megengedőbbek lennének, túlnyomó többségük (71 százalék) támogatná, hogy a gyógyíthatatlan betegek saját döntésük alapján kérhessék a kegyes halál, az eutanázia alkalmazását.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »