Támogatja a Fidesz-frakció a boltnyitást – Mindenki cserbenhagyta a kereskedelmi dolgozókat

Támogatja a Fidesz-frakció a boltnyitást – Mindenki cserbenhagyta a kereskedelmi dolgozókat

MTI nyomán

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására – ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha a törvény még a héten megjelenik a közlönyben, miután az államfő aláírta azt. Kérdésre úgy fogalmazott: nem tartják vereségnek a döntést, bár

„az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket”.

Ezt azzal egészítette ki:

az embereknél az a szabadságfelfogás, hogy bármikor vásárolhassanak, felülírta, hogy mindenkinek joga van a vasárnapi pihenőnapra.

Tárgyalni kell a kereskedelmi dolgozókkal, ugyanis a korábban megfogalmazott szabályok visszavonása hátrányosan érheti őket, de „nem hagyjuk őket magukra” – jelentette ki Kósa Lajos. Az alfahir.hu kérdésére a Fidesz alelnöke elmondta, hogy

jelen esetben mindenki cserbenhagyta a kereskedelmi dolgozókat, de a Fidesz-frakció úgy döntött, hogy leül velük tárgyalni.  Szerinte a dolgozók álláspontját a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetén kívül senki sem vette figyelembe. 

Hozzátette: a boltzárat kezdeményező koalíciós partner, a KDNP fenntartja elvi álláspontját, és szeretnék elérni annak kiterjesztését olyan ágazatokra is, ahol nem feltétlenül szükséges a munkavégzés a hét utolsó napján. Ez alól kivétel, ha valaki önszántából akar dolgozni. Kósa Lajos hangsúlyozta, a jogszabály gazdasági eredményei pozitívak: nőtt a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatás is a szektorban, a baloldal forgalomesésre vonatkozó “jóslatai” pedig hamisnak bizonyultak. Bizonyos gazdasági ágak, például a vendéglátás és az idegenforgalom pedig jóval a nemzetgazdasági átlag feletti növekedést mutattak. Közölte, a kereskedelmi dolgozókkal tárgyalni kell.

“Nem hagyjuk őket magukra”

– fogalmazott Kósa Lajos. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »