Támogatást kaphat az ún. Baross-pályázatok több mint 90 százaléka

KOMÁROM. Megtörtént a döntéshozatal a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. által tavaly kiírt két pályázat – a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások, valamint a kis- és középvállalkozók eszközbeszerzésének támogatása – kapcsán. Az eredményeket portálunknak Iván Tamás, a Baross Alapítvány ügyvezetője értékelte.

A formailag helyesen leadott 1646 pályázat közül 1521 bizonyult sikeresnek – ez több mint 90 százalékos nyerési rátát jelent. Ebből kis- és középvállalkozások fejlesztésére 857, mezőgazdasági célokra pedig 664 pályázó kért támogatást. A beküldött pályázatokat pontozással magyarországi és hazai szakemberek bírálták el.

Meglepően sokan pályáztak a mezőgazdasági vállalkozások-kategóriában

Számuk csaknem elérte a 700-at – mondta Iván Tamás. Ez azért érdekes, mert a mezőgazdasági szegmens hányada a fejlődő országokhoz tartozó Erdély, Kárpátalja és Vajdaság esetében jelentősebb, mint a már fejlett országnak titulált, iparilag fejlettebb Szlovákiában, illetve a Felvidéken. Tehát ez a 664 pályázat nagyon szép eredménynek számít.

Bő 5,4 milliárd forint értékű támogatásban részesülnek a nyertesek

Az 1521 nyertes pályázat 5,408 milliárd forint (hozzávetőleg 17,5 millió euró) értékű támogatásban részesül. Ebből az összegből a mezőgazdasági vállalkozás kategóriában szereplő pályázóknak 2,636, a kis- és középvállalkozásuk fejlesztését igénylőknek pedig 2,772 milliárd forint jutott.

Hírdetés

„Egyértelműen az eszköz- és gépbeszerzési igény dominált, majd jóval kisebb számú pályázó kért pénzt borászati és méhészeti eszközökre, továbbá üvegházakra és ültetvényekre. Az utóbbiak esetében el kell mondani, remélhetőleg a jövőben az ültetvényekre is majd többen kérnek támogatást. Egy-egy pályázó legfeljebb 15 ezer eurót igényelhetett, ám a megvásárolandó gépek és eszközök árának legalább 30 százalékos önrészét a pályázónak kell biztosítania” – nyilatkozta.

A pályázók gyorsaságától is függ, hogy mikor kapják meg a várva várt pénzt

A „Baross-pályázatok” eredményei február 5-én, hétfőn este kerültek fel a Baross Alapítvány www.baross-palyazatok.eu honlapjára. Iván Tamás azt is elmondta: a pályázati eredményekről és a nyertesek további teendőiről e-mailben is értesítik az érintetteket.

„A hivatalos értesítés kézhezvételét követően a nyertes pályázók pályázói felülete újra aktívvá válik, itt kell majd a levélben felsorolt dokumentumokat csatolni. Mindez a szerződések előkészítéséhez és megkötéséhez szükséges. A pályázóknak a szerződéskötés előtt igazolniuk kell azt, hogy semmiféle köztartozásuk nincs az adóhivatal, az önkormányzat, valamint a Szociális Biztosító és az egészségbiztosítójuk felé. Továbbá azt is szavatolniuk kell, hogy a vásárolt eszközt, gépet vagy szoftvert maguknál tartják, tehát nem idegenítik el – ehhez egy váltót kell kitölteniük és aláírniuk. Egy nyomtatvány kitöltésével minden esetben nyilatkozniuk kell a finanszírozási mód választásáról és a pályázat keretében elszámolásra kerülő számla vagy számlák devizaneméről. Valamennyi fontos tudnivaló megtalálható az említett honlapon” – magyarázta.

Végül az elnyert összeg kézbesítésének időpontjáról Iván Tamás elmondta: "Az, hogy ki mikor kapja meg az elnyert összeget, a saját gyorsaságától, tehát attól is függ, hogy mennyi időn belül tudja beszerezni a kért dokumentumokat, illetve mennyi időt vesz igénybe valamennyi megszabott feltétel teljesítése. Tehát a szerződés aláírása után a pályázó először teljesíti kötelességeit, megköti a szerződést az SZPI-vel, illetve a szolgáltatónak kifizeti a megszabott önrészét. Mindezt bizonyítja a Széchenyi Programirodának, amely a feltételek teljesítése után folyósítja a támogatást a vállalkozónak”. 

Mint ismeretes, "a Baross Alapítvány fő feladata az volt, hogy társadalmi kommunikációra bocsássa a Baross Gábor Terv prioritásait, amely a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program alapjául szolgált. A nemrég elbírált pályázatokat a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. írta ki, illetve dolgozta fel a beérkezett pályázatokat. Eredetileg 2017. október 1-ig lehetett pályázni, majd e határidőt meghosszabbították október 31-ig. Két jelentős pályázati kategória volt: a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások, valamint a kis- és középvállalkozók eszközbeszerzésének támogatása” – mondta el olvasóinknak Iván Tamás.  


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »