Támogatást kaphat az ún. Baross-pályázatok több mint 90 százaléka

Támogatást kaphat az ún. Baross-pályázatok több mint 90 százaléka

KOMÁROM. Megtörtént a döntéshozatal a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. által tavaly kiírt két pályázat – a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások, valamint a kis- és középvállalkozók eszközbeszerzésének támogatása – kapcsán. Az eredményeket portálunknak Iván Tamás, a Baross Alapítvány ügyvezetője értékelte.

A formailag helyesen leadott 1646 pályázat közül 1521 bizonyult sikeresnek

Ez több mint 90 százalékos nyerési rátát jelent. Ebből kis- és középvállalkozások fejlesztésére 857, mezőgazdasági célokra pedig 664 pályázó kért támogatást. A beküldött pályázatokat pontozással magyarországi és hazai szakemberek bírálták el.

Meglepően sokan pályáztak a mezőgazdasági vállalkozások-kategóriában

Számuk elérete a 700-at, mondta Iván Tamás. Ez azért érdekes, mert a mezőgazdasági szegmens hányada a fejlődő országokhoz tartozó Erdély, Kárpátalja és Vajdaság esetében jelentősebb, mint a már fejlett országnak titulált, iparilag fejlettebb Szlovákiában, illetve a Felvidéken. Tehát ez a 664 pályázat nagyon szép eredménynek számít.

Közel 5,4 milliárd forint értékű támogatásban részesülnek a nyertesek

Az 1521 nyertes pályázat 5,408 milliárd forint (hozzávetőleg 17,5 millió euró) értékű támogatásban részesül. Ebből az összegből a mezőgazdasági vállalkozás kategóriában szereplő pályázóknak 2,636, a kis- és középvállalkozásuk fejlesztését igénylőknek pedig 2,772 milliárd forint jutott.

Hírdetés

„Egyértelműen az eszköz- és gépbeszerzési igény dominált, majd jóval kisebb számú pályázó kért pénzt borászati és méhészeti eszközökre, továbbá üvegházakra és ültetvényekre. Az utóbbiak esetében el kell mondani, remélhetőleg a jövőben az ültetvényekre is majd többen kérnek támogatást. Egy-egy pályázó legfeljebb 15 ezer eurót igényelhetett, ám a megvásárolandó gépek és eszközök árának legalább 30 százalékos önrészét a pályázónak kell biztosítania” – nyilatkozta.

A pályázók gyorsaságától is függ, hogy mikor kapják meg a várva várt pénzt

A „Baross-pályázatok” eredményei február 5-én, hétfőn este kerültek fel a Baross Alapítvány www.baross-palyazatok.eu honlapjára. Iván Tamás azt is elmondta: a pályázati eredményekről és a nyertesek további teendőiről e-mailben is értesítik az érintetteket.

„A hivatalos értesítés kézhezvételét követően a nyertes pályázók pályázói felülete újra aktívvá válik, itt kell majd a levélben felsorolt dokumentumokat csatolni. Mindez a szerződések előkészítéséhez és megkötéséhez szükséges. A pályázóknak a szerződéskötés előtt igazolniuk kell azt, hogy semmiféle köztartozásuk nincs az adóhivatal, az önkormányzat, valamint a Szociális Biztosító és az egészségbiztosítójuk felé. Továbbá azt is szavatolniuk kell, hogy a vásárolt eszközt, gépet vagy szoftvert maguknál tartják, tehát nem idegenítik el – ehhez egy váltót kell kitölteniük és aláírniuk. Egy nyomtatvány kitöltésével minden esetben nyilatkozniuk kell a finanszírozási mód választásáról és a pályázat keretében elszámolásra kerülő számla vagy számlák devizaneméről. Valamennyi fontos tudnivaló megtalálható az említett honlapon.”

Végül az elnyert összeg kézbesítésének időpontjáról Iván Tamás elmondta, "hogy ki mikor kapja meg az elnyert összeget, a saját gyorsaságától, tehát attól is függ, hogy mennyi időn belül tudja beszerezni a kért dokumentumokat, illetve mennyi időt vesz igénybe valamennyi megszabott feltétel teljesítése. Tehát a szerződés aláírása után a pályázó először teljesíti kötelességeit, megköti a szerződést az SZPI-vel, illetve a szolgáltatónak kifizeti a megszabott önrészét. Mindezt bizonyítja a Széchenyi Programirodának, amely a feltételek teljesítése után folyósítja a támogatást a vállalkozónak”. 

Mint ismeretes, "a Baross Alapítvány fő feladata az volt, hogy társadalmi kommunikációra bocsássa a Baross Gábor Terv prioritásait, amely a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program alapjául szolgált. A nemrég elbírált pályázatokat a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. írta ki, illetve dolgozta fel a beérkezett pályázatokat. Eredetileg 2017. október 1-ig lehetett pályázni, majd e határidőt meghosszabbították október 31-ig. Két jelentős pályázati kategória volt: a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások, valamint a kis- és középvállalkozók eszközbeszerzésének támogatása” – mondta el olvasóinknak Iván Tamás.  


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »