Támadnak a szúnyogok. Lesz-e pénz a ritkításukra?

Támadnak a szúnyogok. Lesz-e pénz a ritkításukra?

A nagy esők s az utánuk keletkező sok állóvíz és pocsolya, valamint a nyári meleg egyik kellemetlen mellékhatása a szúnyogok elszaporodása. Az utóbbi napokban a Csallóközben kezd tarthatatlanná válni a helyzet. 

Az esti órákban, amikor a nap már lemenőben van, gyakorlatilag nem lehet kibírni a szabadban. Nem egy kerti partit kellett emiatt idő előtt berekeszteni.

Talán csak a fecskék azok, amik örülnek a szúnyoginváziónak, hiszen számukra ez valóságos terített asztal.

Egy anyuka igyekszik másfél év körüli kislányával a játszótérre. Délelőtt van, a napsütés még kellemes. A csöppség ujjacskáin hatalmas piros foltok éktelenkednek. Összemarták a szúnyogok, mondja az édesanyja. Ezért inkább a nap első felében vannak a szabadban, estefele behúzódnak a házba a vérszívók elől.

A kora esti futballozás eredményét mutatja egy kamaszfiú, tucatnyi szúnyogcsípés a lábán és a karján.

A Duna mellett fekvő Bősön jövő hétvégén lesz a búcsú. Addigra remélhetőleg sokkal kevesebb lesz a kisvárosban a szúnyog, mert megkezdik a szakszerű irtást.

– tájékoztatja portálunkat Fenes Iván polgármester.

Arról is beszél, sokkal hatásosabb lett volna összehangolt szúnyogirtást végezni a településeken nagyjából egy időben, állami támogatásból, mivel a Duna-mente lakossága a nagy esők után mindig sokat szenved a szúnyogoktól. A rendszerváltozás óta nincs ebben változás, mindig csak akkor irtják a szúnyogot, ha már invázió van, miközben azt már márciusban el kellene kezdeni, mert ennek is van egy kidolgozott módszere.

Hírdetés

A festői környezetben, erdőkkel körülölelt Dercsika polgármestere, Fekete Gábor arról tájékoztat, a többi faluval közösen próbálnak pénzt szerezni a szúnyogritkításra, amit jó lenne mielőbb elkezdeni.

A vérszívók inváziójának kicsúcsosodása két hét múlva várható, de a helyzet gyakorlatilag már most tarthatatlan.

A legtöbben naplemente után még az udvarra sem merészkednek ki.

Lendvay Attila évek óta foglalkozik a szúnyogirtással és a napokban többen is megkeresték, mert a Duna-menti falvakban egyre elviselhetetlenebb a helyzet.

„A szúnyog olyan rovarfaj, amely több millió évvel az ember előtt már itt volt a Földön, és több millió évvel utánunk is itt lesz még. Kiirtani nem lehet, csak gyéríteni. Erre kétféle mód létezik. Az egyik drága, de hosszú távon, környezetvédelmi szempontból mindenképp hatásosabb. Ez az ún. biológiai módszer, ami rendkívül idő- és emberigényes, mivel fel kell kutatni a szúnyog élőhelyeit, s ezért senki sem akar fizetni.

– mondja a szakember, hozzátéve, bár a permetezést este kilenc óra tájban a legcélszerűbb elvégezni, a méheket az irtás előtt ajánlott elzárni.

Ha száraz marad az időjárás, kevesebbszer is elég gyéríteni, ám, ha továbbra is lesznek esős napok, akkor többször is meg kell ismételni. S ez bizony fejtörést okozhat a kevesebb pénzből gazdálkodó önkormányzatoknak.

„Nagy kérdés, ki fog erre áldozni, mivel akár kétéltű terepjárók beszerzésére is szükség lehet és a biológiai védekezés egész éves feladat. A vegyszeres permetezést pedig tényleg meg kellene hagyni csupán vészhelyzet estére” – fejti ki véleményét a jövőre vonatkozva.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »