Tálibok tízezrei teszik "még színesebbé" az öngyilkos Németországot

A tavaly augusztusi tálib hatalomátvétel óta több mint 21 ezer "veszélyeztetett" afgán állampolgárt fogadott be Németország, s további jelentős számú "veszélyeztetett" afganisztáni lakos érkezésére számítanak – jelentette be Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

Berlin ígéretet tett, hogy nem csak a német hadsereg (Bundeswehr) Afganisztánban állomásozó alkalmazottjainak és német ügynökségeknek segít elhagyni Afganisztánt, de a veszélyeztetett afgán állampolgároknak is segítséget nyújt: a letelepedési engedéllyel rendelkező afgánok mintegy kétharmada már Németországban van – számolt be az úgynevezett afganisztáni akciótervről a külügyminiszter csütörtökön.

A Baerbock által kezdeményezett akcióterv fél éve működik, s mint elmondta, ez idő alatt érezhetően felgyorsult az Afganisztánból Németországa érkezők száma, január óta ugyanis több mint 12 ezren hagyták el a tálibok által irányított országot. Hozzátette, hogy a Bundeswehr alkalmazottjainak közel kétharmada már Németországban van.

Hírdetés

A német külügyminiszter elmondta, hogy az akcióterv részeként Németország Pakisztánnal kötött megállapodást, melynek értelmében a letelepedési engedéllyel rendelkezők Pakisztánon keresztül jutnának el legális úton Németországba. Hozzátette: reméli, hogy az Afganisztánnal határos ország közbenjárásával kiszolgáltatott afgánok ezrei juthatnak Németországba.

A Bundeswehr tavaly júniusban, közel 20 év után vonult ki Afganisztánból, rá két hónapra vették át a tálibok az ország irányítását.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »