Tálib támadás áldozatai lettek a román katonák

Tálib támadás áldozatai lettek a román katonák

Az iszlamista tálib felkelők vállalták a felelősséget hétfőn azért a szombati támadásért, amelyben két román katona meghalt Afganisztánban.

afganisztan_romanok_b

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője a Twitteren közölte, hogy egy beszivárgott rendőr „négy megszállót” ölt meg. A tálibok részéről gyakori, hogy a valósnál több áldozatról beszélnek. Eközben Mihnea Motoc védelmi miniszter közölte: őrizetbe vettek egy gyanúsítottat az incidens kapcsán.

Mint azt megírtuk, az afgán rendőrség egyenruháját viselő két fegyveres tüzet nyitott Kandahárban a helyi rendőri erőket kiképző román kontingens tagjaira, és kettőt megölt közülük. A román katonák viszonozták a tüzet, és sikerült is végezniük a két támadóval, azok azonban addigra a román kontingens három tagját is megsebesítették, akik közül ketten nem élték túl a támadást.

A miniszter hétfőn úgy fogalmazott: a jelek szerint egy harmadik afgánt is őrizetbe vettek az incidenssel kapcsolatban. „Sajnos számos hasonló incidens történt már korábban is az afganisztáni hadszíntéren. Amerikai szövetségeseink súlyos csapásokat szenvedtek el. Számos intézkedést foganatosítottak a megelőzésük és a kivédésük érdekében. Az ilyen típusú veszélyek elleni eljárásokat gyakorlatba ültették, de ezzel együtt, bár a jelenség az elmúlt időszakban vesztett intenzitásából, sőt megszűnt, egy Afganisztánhoz hasonló hadműveleti területen, ahol rendkívül magas a veszélyességi szint, sajnos nem teljes mértékben elkerülhetőek” – fogalmazott a miniszter.

Motoc közölte: az ügyben a román illetékes szervek folytatják a nyomozást, de a szövetségesek és az afgán hatóságok is szolgálnak információval. A lövöldözésben megsérült román katonát egy németországi kórházban ápolják, állapota stabil. A két áldozat tiszteletére egyébként hétfőn az ország minden katonai létesítményében megemlékezést tartottak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »