Tajvan elmélyíti gazdasági kapcsolatait Litvániával

Tajvan "jóindulata jeléül" elmélyíti gazdasági kapcsolatait Litvániával – jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott szerdai interjújában Hsziao Bi-kim, Tajvan washingtoni irodájának vezetője azt követően, hogy a balti ország szorosabbra fűzte kapcsolatait a szigettel, és emiatt mélypontra süllyedt Litvánia és Kína viszonya.

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy mélyítsük a gazdasági és a technikai együttműködést Litvániával" – mondta az irodavezető, azt vetve a kínai kormány szemére, hogy megfélemlítette a pekingi litván diplomáciai képviselet tagjait, akik szerdán elhagyták a kommunista országot.

Tajvan novemberben nyitott saját jogon képviseleti irodát Vilniusban. Peking válaszul lefokozta a litván diplomáciai képviseletet, december elején pedig fönnakadások voltak a litván áruk kínai vámoltatása körül.

A litván kormány még tavaly novemberben határozta el, hogy támogatja azokat Tajvanon, "akik a szabadságért küzdenek", és ezzel azonnal veszélybe sodorta addigi kapcsolatait Kínával, amely saját területének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet.

A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon nem az ország, hanem a főváros nevét viselik, "Tajpej Képviseleti Iroda" néven működnek.

Hírdetés

Jóllehet az Egyesült Államok nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, Washington Tajpej egyik fő támogatója és legfontosabb fegyverszállítója.

Hsziao azt mondta, reméli, hogy a szigetet nemsokára hivatalos nevén nevezik majd, és a legmagasabb diplomáciai szinten tudnak érintkezni amerikai partnereikkel.

A védelmi kiadásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy míg korábban elsősorban a járőrözéshez szükséges eszközök bővítésére összepontosítottak, jelenleg az a legfontosabb, hogy fejlesszék a lehetséges inváziót elhárító védelmi kapacitásokat.

Bár a Biden-adminisztráció részéről többször kedvezően nyilatkoztak Tajvan ügyében, az amerikai elnök által nemrég rendezett "Csúcstalálkozó a demokráciáért" elnevezésű virtuális konferencián megszakadt a kép Audrey Tang, Tajvan digitalizációjáért felelős miniszerének bejelentkezésekor, aki a felvételen olyan térképet mutatott fel, amelyen Tajvant és Kínát más színnel jelölték. Washington később azt mondta, technikai hiba történt, a Reuters hírügynökség azonban amerikai tisztségviselőktől úgy értesült, a videót szándékosan szakították meg.

A tajvani külügyminisztérium elfogadta a hivatalos magyarázatot, hozzátéve, hogy Tang beszédét előzőleg bemutatták a szervezőknek, akik azt jóvá is hagyták.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »