Tájházak Napja Hargita megyében

Tájházak Napja Hargita megyében

A XII. Hargitai Megyenapok keretében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa második alkalommal szervezi meg a Tájházak Napját, amelyet a Hargita megyei tájházakkal, néprajzi gyűjteményekkel való együttműködésben valósít meg.

A Tájházak Napjára május 7-én 9 és 19 óra között kerül sor. Ekkor a programhoz csatlakozó tájházak, néprajzi gyűjtemények kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A tájházak felelősei szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, majd ezt követően a tájházba ellátogató felnőttek és gyermekek kézműves tevékenységen vehetnek részt. A gyűjteményfelelősök további kulturális műsorral is színesítik a rendezvényt, így ezen a napon többek között könyvbemutatókra, kiállításmegnyitókra, színdarabokra, néptánc előadásokra, gasztronómiai bemutatókra kerül sor.

Csík, Gyergyó, Gyimes, Kászon és Udvarhely vidékén összesen huszonöt helyszínen várják a látogatókat. Az érdeklődőknek változatos programot biztosít a csíkmadarasi Zsigmond Malom Fogadó, a csíkmenasági gyűjtemény, a csíkszentdomokosi gyűjtemény, a csíkszentmiklósi tájház, az énlaki tájház, a gyergyóremetei tájház, a gyimesközéploki Hagyományőrző Ház, a kápolnási tájház, a kászonújfalvi Szent Miklós Ház, a Kászoni Székely Tájmúzeum, a korondi tájház, a lövétei tájház, a Lövétebányai Iskolamúzeum, a szentegyházi Kismesterségek Múzeuma, a szentegyházi homoródmenti tájház, a máréfalvi tájház, a homoródszentmártoni Múlt Idők Háza, a nagygalambfalvi gyűjtemény, az oklándi gyűjtemény, a parajdi Sótörő Játszóház a bögözi Székelyruha-tár, a székelyszentléleki tájház, a székelyvarsági tájház, a tordátfalvi tájház és a zetelaki gyűjtemény.

A program célja felhívni a figyelmet a helyi értékekre és a lakosság körében népszerűsíteni a tájházakat, gyűjteményeket. Az ingyenes program lehetővé teszi, hogy minél több személy ellátogasson a tájházakba és maradandó élményben legyen része. A Tájházak Napja programban a Forrásközpont koordinátori szerepet vállal, és segíti a gyűjteményfelelősöket a programok megszervezésében.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »