Tágan értelmezhető hipermarkettörvény

Tágan értelmezhető hipermarkettörvény

Egyelőre kérdéses, hogy a romániai termelőket előnyben részesítő új hi­permarkettörvényt hogyan lehet alkalmazni, a szakembereket azonban továbbra is megosztja az intézkedés.

hiptorv_b

Szó nincs arról, hogy a hipermarketekben kínált élelmiszerek 51 százalékának hazainak kell lennie, ilyesmi nem szerepel az új jogszabályban – szögezte le Achim Irimescu me­zőgazdasági miniszter a Ca­pi­tal.ro gazdasági szakportálnak az új jogszabály körüli vita kapcsán. A tárcavezető elmondta, a parlament által június elején megszavazott indítvány – amely módosította a 2009 óta hatályos, az élelmiszerek forgalmazására vonatkozó törvényt – azt írja elő, hogy a 2 millió eurónál magasabb árbevételt elérő üzletláncokat arra kötelezik, hogy a friss termékeik 51 százalékát úgynevezett rövid beszerzési láncon keresztül vásárolják meg.

Azt, hogy a rövid beszerzési lánc egészen pontosan mit is jelent, a kormány fogja eldönteni az új jogszabály szerint – az alkalmazási feltételekről hat hónapon belül külön határozatot kell elfogadnia a kabinetnek –, Achim Irimescu szerint azonban fel sem merül, hogy a törvény sértené a nagy üzletláncok érdekeit. „A rövid beszerzési lánc gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nagy üzletek az említett arányban a helyi termelőktől vásároljanak, regionális szinten. A határ menti övezetben tehát magyarországi vagy bulgáriai termékeket is be lehet szerezni” – mondta a miniszter.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke is arra mutatott rá, hogy a rövid beszerzési lánc kifejezést éppen azért használták a jogalkotók, hogy Brüsszel ne tudja Romániát protekcionista intézkedésekkel vádolni. Chiriţoiu elmondta, amennyiben arra kötelezték volna a hipermarketeket, hogy 51 százalékban romániai termékeket forgalmazzanak, az EU egészen biztosan diszkriminatívnak nyilvánította volna az intézkedést többi uniós tagország termékeire nézve.

Ezzel szemben Sorin Minea, a Romalimenta élelmiszeripari munkáltatói szövetség elnöke a Realitatea hírtelevízió kedd esti műsorában nehezen alkalmazható, többféleképpen értelmezhető jogszabálynak nevezte a hat hónap múlva hatályba lépő hipermarkettörvényt. „A zöldségek és a gyümölcsök esetében beszélhetünk rövid beszerzési láncról, mert a termény a termelőtől az üzlet polcára kerül, a hús, tojás, a méz és a tejtermékek esetében azonban egészen más az eljárás” – mutatott rá a szakember. Minea szerint az sem egyértelmű, hogy a jogszabály mit ért friss termék alatt. „Több kérdés is felmerül, és azt sem tartom kizártnak, hogy a kormány által kidolgozandó alkalmazási szabályok majd mindent megváltoztatnak” – tette hozzá a Romalimenta vezetője. 

Amint arról beszámoltunk, a romániai nagy üzletláncok érdekeit védő egyesület sajnálatát fejezte ki, hogy Klaus Johannis államfő hétfőn kihirdette a törvényt. Szerintük a módosítás a nagy üzletláncok ellen irányul, és úgy vélik, a kezdeményezők nyilatkozatai ellenére nem szavatolja a helyi termelők támogatását. Emellett szerintük sérti a vásárlók szabadságát, hogy a legjobb minőségű és árban is versenyképes termékeket választhassák.

Az egyesület szerint a jogszabály kihat az árakra, és drágulni fognak az élelmiszerek. Szerintük a törvénymódosítás összeegyeztethetetlen az európai szabványokkal, ezért az uniós fórumokon kérik ennek kivizsgálását. Az indítványt kezdeményező liberálisok viszont üdvözölték a jogszabály kihirdetését, és úgy vélték, hogy ezzel a román termelőknek esélyük nyílik felvenni a harcot a nemzetközi vállalatok „illojális konkurenciájával”. A romániai termelőktől származó friss termékekre vonatkozó kötelezettség hat hónap múlva lép hatályba, addig a kormánynak ki kell dolgoznia az alkalmazási szabályokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »