Tagadják, hogy trükkel vonták volna meg a fizetésemelést

Tagadják, hogy trükkel vonták volna meg a fizetésemelést

Tagadja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy egy trükkel vonták volna meg mintegy ezer pedagógustól az átsorolással járó fizetésemelést. A DK viszont az ombudsmanhoz fordul az elmaradt fizetésemelés miatt. Az átsorolásból kimaradt nyugdíjkorhatárhoz közeli tanárok havi 26 ezer forintot veszíthetnek.

Majdnem ezer olyan nyugdíjközeli tanárról tud a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, akik nem kapnak fizetésemelést, pedig az ígéretek szerint járna nekik. A minisztériumi rendelet szerint, akinek kevesebb mint hat éve van hátra a nyugdíjig, minősítés nélkül is a magasabb bérkategóriába kerül. Csakhogy az automatikus besorolás csak akkor érvényes, ha az érintett tanár nem vett részt az egyébként kötelezően előírt minősítési eljárásban.

„Ezek között a pedagógusok között voltak olyanok is, akik egyébként már elkezdték a portfóliót, de mivel hallottak különböző híreket, ezért ezt a minősítési eljárást nem fejezték be, azaz hogy nem töltötték fel a portfóliókat, vagy pedig különböző fals adatokat töltöttek bele ebbe a portfólióba, ami az ellenőrzés során nyilvánvalóan kiderült. És hát ezeket a magukat meggondoló, egyébként az öregségi, ebbe a korhatárba beletartozó pedagógusokat szankcionálja így az állam. Azt gondolom, hogy nem teljesen jogszerűen, hát azt nem tudom megítélni, de nem teljesen konzekvensen” – fogalmazott a Hír TV-nek Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Az érdekképviselet szerint a rendelet ellentmondásos. Azt, hogy néhány tanár esetében érvénytelen volt az eljárás, ők sem vitatják, de a nyugdíjközeli tanárok esetében fennálló több évtizedes munkaviszonyt fontosabb szempontnak tartják.

A Demokratikus Koalíció az oktatási ombudsmanhoz fordul a tanárok miatt. „Nem történt más, csak amit az elmúlt hat évben megszoktunk. A kormány ígért valamit, majd megszegte a saját ígéretét. Átvert a tanárokat. Azt mondták, hogy mindenkire vonatkozik, majd kiderült, hogy több ezer tanár nem kapja meg a várt, remélt fizetésemelést” – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Oláh Lajos, a Gyurcsány-párt elnökségi tagja.

A minisztérium közleményben nyilatkozott. Azt állítják: nem ígértek olyat, hogy a minősítésben – akár eredményesen, akár sikertelenül – részt vett pedagógusoknak automatikusan járna a magasabb besorolás. A minősítéssel bármilyen okból sikertelenül próbálkozó tanárok helyzetét pedig sajnálatosnak tartja az államtitkárság, írják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »