Tábort vernek a magyar ifjak

Tábort vernek a magyar ifjak

Kiemelt fontosságot kapnak a közéleti és a magyar­ságtörténeti előadások a szerdán kezdődő és vasárnapig tartó, immár tizenkettedik alkalommal megszervezett EMI-táborban, Gyergyószentmiklós határában.

emi12tab2_b

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) közleménye szerint a rendezvénysorozat kicsiknek és nagyoknak egyaránt színes programokat kínál napközben, esténként pedig koncerteken és táncházban szórakozhatnak a táborozók. Az előadósátorban szerdán 13 órakor tartják a megnyitót, majd az EMI vezetőivel, Sorbán Attila Örssel és Szűcs Péterrel beszélgethetnek az érdeklődők a tábor múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Ezt követően Berecz András Kossuth-díjas előadóművész mesél a táborozóknak.

A tábor második napján, csütörtökön tart előadást Mandics György, a magyar őstörténetet új megvilágításba helyező Karacsay-kódex kutatója. A hatvanadik évfordulóra való tekintettel az 1956-os forradalom lesz az idei tábor egyik központi témája. Így csütörtökön Popély Gyula történész Az ’56-os forradalom és kihatása Felvidékre címmel tart előadást, majd Wittner Mária és Murányi Levente egykori forradalmárok csatlakozásával kerekasztal-beszélgetést tartanak Fiatalként ’56-ban címmel.

Az önrendelkezési törekvések témakörét boncolgatják pénteken délelőtt azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyre meghívást kaptak az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői, aznap előadást tart Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is. A táborba meghívták a Baszk Nemzeti Párt ifjúsági képviselőit is, akik autonóm nemzeti régiójuk helyzetét mutatják be. Az erdélyi magyarságot érintő jogsértésekről szombaton többek közt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke számol be a táborlakóknak. Ugyancsak szombatra várják Vona Gábort, a Jobbik elnökét, aki Magyarok Európában. De lesz-e még Európa? címmel tart előadást. Vasárnap Raffay Ernő történész részvételével zajlik beszélgetés az előadósátorban.

Idén tíz nagyszínpadi koncertet tartanak a 12. EMI-táborban: a Dorothy és a Road várhatóan ma este, a Kowalsky meg a Vega és a Zorall csütörtökön, a Beatrice és a Kalapács pénteken, a Hungarica és a Romantikus Erőszak szombaton, míg az Ismerős Arcok és a Moby Dick vasárnap lép fel. Emellett a Kisszínpad is szórakozási lehetőséget biztosít esténként, itt a sepsiszentgyörgyi Domination, a magyarországi Hatás Alatt, Gyergyószentmiklósról a The Blast, a No Sugar és az Alteregó, valamint a székelyudvarhelyi Shadows koncertezik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »