Táborozni hív az Ipolyszalkai Tájház

Táborozni hív az Ipolyszalkai Tájház

2003. október 26-án az Érsekújvári járás Ipoly menti településén, Ipolyszalkán megnyílt a régió első tájháza. A vályogból épült régi parasztházat az Ipolymenti Kulturális és Turisztikai Társaság vette meg, az Illyés Alapítvány támogatásával. Gyors és jelentős anyagi segítséget nyújtott a Szövetség a Közös Célokért is.

Az azóta töretlenül működő tájház az egyetlen tájainkon, mely bármilyen problémák ellenére nem zárt be. Télen-nyáron gazdag programmal, a népi eledelek kínálatával várja a vendégeket. Iskolai csoportok, turisták százai jelentkeznek be, hogy megismerjék az Ipoly menti sajátos viseletet, szokásokat, régi ételeket.
A gyermektáborok szervezését még a tájház megvétele előtt kezdte a társaság, akkor a sportcsarnokban szervezték meg 3-4 éven keresztül a kis- és nagydiákoknak több turnusban a kézműves tábort.

A 2001-ben megalakult Ipolymenti Kulturális és Turisztikai Társaság elnöke Dikácz Zsuzsanna lett, aki azóta is fáradhatatlanul vezeti a házat, bővíti nemcsak a programkínálatot, de a tájház további fejlesztéséről is gondoskodik. Ma már családjával együtt szorgoskodnak azon, hogy a tájház folyamatosan működjön.
Nemcsak programjaikkal, de a hazai ízeket kínáló kemencés finomságaikkal is ismertté váltak a régióban. A szalkai kuglóf, a kemencében sült kenyerek, a hagyományok szerint elkészített télire valók is közkedveltté váltak a térségben. S mindezek készítésébe bevonják a nyári táborozókat is, akik szinte játékosan ismerik meg az egészséges étkezés alapjait, receptjeit.

Hírdetés

Meghirdették az idei tábor programját is, melyet 21. alkalommal szerveznek. A tábor egyik szervezője, Dikácz Andrea Facebook-oldalán így szól a visszajáró és az új táborozókhoz:

De a célok és álmok sokszor egyedül nem valósíthatóak meg, szükségünk van másokra is, hogy a választott úton haladjunk. A tábor megálmodója mellett szükségünk volt olyanokra, akik ügyes kezükkel és tehetségükkel jó tanárokként továbbadják a tudást, amit életük során megtanultak. Kellettek olyanok is, akik szívvel-lélekkel megmutatták az ízek világát, és megtanították, hogyan használják fel az alapanyagokat finomságok elkészítésére. Szükségünk volt olyan emberekre is, akik ügyelnek azokra, akik ezeket mind megtanulnák, elsajátítanák; vigyázni rájuk egy héten keresztül, nem könnyű feladat. És végezetül azok, akiknek ezt mind létrehoztuk: a gyerekek! Nélkületek nem élnénk meg idén a 21. táborunkat újabb három turnussal. Köszönjük Nektek, és várjuk, hogy júliusban, augusztusban újra lássunk Benneteket!”

Tehát a szalkai szervezők várják a táborozni vágyókat, akik a múltból szeretnének meríteni jövőjük építéséhez, vagy „csak” egy kellemes nyarat akarnak eltölteni az Ipoly mentén.

(Dániel E./Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »