Tábornokok vesztegetési pere – Felmentésüket kérték a vádlottak

Az utolsó szó jogán felmentését kérte a tábornokper hét vádlottja a megismételt elsőfokú eljárásában kedden a Debreceni Törvényszéken.

Megszólalásuk előtt az ügyész a védőbeszédekre adott viszonválaszában valamennyi vádlott esetében fenntartotta a vádakat.

Az ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat a tábornokperként elhíresült ügyben költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Köztük van Fapál László volt honvédelmi államtitkár, valamint három tábornok, hat ezredes, két alezredes és több polgári alkalmazott.

A vádirat szerint a vádlottak – honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottjai – 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől.

A vád szerint három dandártábornok – L. István Attila első-, H. András negyed- és O. János tizenhatodrendű vádlott – megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik.

Hírdetés

A vádirat szerint a harmadrendű vádlott, N. Dénes közreműködésével bevonták Fapál László másodrendű vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt, és az ügyészség szerint több millió forint kenőpénzt kapott.

Első fokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa 2013. február 28-án felmentett 15 vádlottat (két másik vádlott ügyét elkülönítve tárgyalják). Az ítélet ellen az ügyész bűnösség és büntetés megállapítása iránt fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla 2014 februárjában az elsőfokú felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte, új eljárást rendelt el, amelynek lefolytatására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki.

A keddi tárgyalási napon hét vádlott beszélt az utolsó szó jogán. Szinte valamennyien azt mondták, hogy a szerintük koncepciós ügyészségi vád alapján indult, kilenc éve tartó eljárás derékba törte pályájukat, tönkretette a magánéletüket, a családjukat. Mind a heten azt mondták, hogy nem követtek el bűncselekményt, és a független bíróságban bízva kérték felmentésüket valamennyi vádpont alól.

Nagy László hadbíró ezredes, a Debreceni Törvényszék katonai tanácsának elnöke közölte: január 21-én, a következő tárgyalási napon a többi vádlott is elmondhatja álláspontját az utolsó szó jogán. A tábornokper megismételt elsőfokú eljárását befejezve január 31-én hirdet ítéletet a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa – jelezte a bíró.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »