Tabletügy: felszámolnák az ORÖ-t

Felszámolási eljárást kezdeményez az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) ellen az Albacomp RI Kft. – értesült a Magyar Nemzet. Az ORÖ nem fizette ki annak a 4500 táblagépnek az árát, amit hátrányos helyzetű diákok számára rendelt az informatikai cégtől.

Megállíthatatlanul közeledik a csőd széléhez az Országos Roma Önkormányzat, amely újabb kifizetetlen számlái miatt számíthat jogi eljárásra. Az adósságoktól roskadozó szervezet ellen az Albacomp RI Kft. kezdeményez felszámolási eljárást az illetékes bíróságon. Minárovits János, a cég stratégiai igazgatója lapunknak elmondta, körülbelül hatvanmillió forintba került az a 4500 táblagép, amit az ORÖ rendelt tőlük, ám hiába szállították le az eszközöket, a roma szervezet nem fizette ki azokat. A készülékeket a hatmilliárd forint keretösszegű Út a szakmaválasztáshoz című program részeként vásárolta volna meg az ORÖ, de a pénz sosem érkezett meg az informatikai cég számlájára. Igaz, a felek együttműködése sem indult zökkenőmentesen.

A roma szervezet az eszközök szállítása előtti napon elállt a szerződéstől. Ezután a beszállító és az önkormányzat is közölte, hogy pert indít az ügyben. Előbbi a „rajtuk ragadt” tabletek, utóbbi pedig a késedelmes szállítás miatt fordult a bírósághoz. Tavaly év vége felé aztán úgy látszott, végül megegyezés született, a cég ugyanis leszállította a táblagépeket, az ORÖ azonban azóta sem fizetett.

Nem biztos, hogy befogadja a bíróság

Annyi bizonyos, hogy az ügy a bíróságon folytatódik, ugyanis az Albacomp fizetési meghagyást is küldött az ORÖ-nek, aminek ellentmondott a szervezet. Jogi szakértőink ugyanakkor úgy vélik: a cég felszámolási eljárás megindítása iránti beadványát nem biztos, hogy befogadja a bíróság. A törvény szerint ugyanis az önkormányzatokkal szemben adósságrendezési eljárást lehet kezdeményezni, nem pedig felszámolást. Azonban a nemzetiségekről szóló törvény némileg homályossá teszi azt, hogy pontosan hogyan kell eljárni, ez ugyanis úgy fogalmaz, hogy a nemzetiségi önkormányzatokra a helyi önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokat kell alkalmazni, az adósságrendezésre vonatkozó rendelkezések kivételével. Vagyis ennek értelmében nem kizárt, hogy felszámolási eljárás indulhat az ORÖ ellen.

Aláíratták, hogy átvették, de később kapták meg

Emlékezetes, a tabletügy pikantériája volt, hogy a roma szervezet ünnepélyes tanszerátadásra hívott hátrányos helyzetű 14 éves diákokat még tavaly nyáron egy pécsi szakközépiskolába. Az RTL Klub beszámolója szerint a tollak és füzetek mellé egy táblagépet is ígértek a tanulóknak. Az egyik szülő a csatornának úgy nyilatkozott: a gyerekekkel aláírattak egy papírt, hogy átvették a tabletet, de azt mondták, majd csak később kapják meg azokat. Aztán hónapokig nem történt semmi. Végül tavaly karácsonykor valóban kiosztották a készülékeket a hátrányos helyzetű diákok közt a roma önkormányzat budapesti karácsonyi ünnepségén.

De nem ez az egyetlen ügy a roma önkormányzat háza táján, ami miatt a szervezet tisztségviselőinek fájhat a feje. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a minap jelentette be, hogy eláll a Híd a munka világába projekt szerződésétől, így az ORÖ-nek több mint 1,6 milliárd forintot kell visszafizetnie a tárcának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »