Szydlo szerint nem dolgoznak az abortusztörvény módosításán

A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem dolgozik a jelenlegi abortusztörvény módosításán, a szejmben egy polgári tervezet került megvitatásra – húzta alá Beata Szydlo lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén, felszólítva az abortusztéma körül felgerjesztett indulatok csillapítására.

A miniszterelnök a keddi kabinetülést követő sajtóértekezlet elején tért ki a sokat vitatott témára, mely legutóbb a hétfőn országszerte rendezett gyászruhás tüntetések középpontjában állt.

„Nagyon világosan és határozottan mondom: a PiS-kormány nem dolgozott és nem is dolgozik semmiféle olyan törvényen, mely változtatna a jelenlegi abortuszjogon” – jelentette ki Szydlo. Aláhúzta: a szeptember végén a részletes parlamenti vitára bocsátott, a jelenlegi, kompromisszumnak tartott törvényen szigorítani kívánó tervezetet egy polgári kezdeményezés keretében nyújtották be.

Emlékeztetett arra is: a másik polgári tervezetet, mely viszont a jelenlegi előírások liberalizálását célozta, a képviselők az általános vita után elvetették, mégpedig az ellenzéki Lengyel Parasztpárt kezdeményezésére. Az erről szóló szavazás során „ténylegesen az összes tömörülésen belül eltértek a vélemények” – mutatott rá Szydlo.

Úgy értékelte: az abortuszügyben az utóbbi napokban túl magasra csaptak az indulatok, a közéleti szereplők, különösen a politikusok felelőssége pedig az, hogy ezeket csillapítsák. „Különböző véleményeket kell tiszteletben tartanunk” – mondta, hangsúlyozva: ennek békés véleménycsere keretében kell történnie.

Beidézte a lengyel külügyminisztert

Ebben az összefüggésben kifogásolta Witold Waszczykowski külügyminiszter egyik kijelentését is. Waszczykowski egy, a hétfői tüntetésekre vonatkozó sajtónyilatkozatban elmondta: „Hadd szórakozzanak. Ha valaki úgy látja, hogy Lengyelországban jelenleg nincs nagyobb gond, akkor tessék.” Szydlo közölte: emiatt beidézte a lengyel külügyminisztert, kabinetje többi tagjától is elvárja, hogy tartózkodnak hasonló kommentároktól.

A kormányfő a sajtóértekezleten nem kommentálta a szenátus elnökének (PiS) hétvégi rádióinterjúját, mely során Stanislaw Karczewski elmondta: a PiS szenátorai az alsóházban tárgyalt tervezettől eltérő, ennél enyhébb törvénymódosítás javaslatán dolgoznak.

A hétfői gyászruhás tüntetéseken rendőrségi adatok szerint összesen mintegy 98 ezer ember vett részt, országszerte mintegy 143 ilyen tiltakozást tartottak. Poznanban és Varsóban a résztvevők rendőröket dobáltak meg kővel és petárdával, a poznani rendőrök közül öten megsérültek. Hét tüntetőt emiatt őrizetbe vettek.

A külföldi szövetségeseket is mozgósították a Lengyelországban tervezett abortuszszigorítás ellenzői. A jogszabály ellen nemzetközi civil szervezetek tiltakoztak, Brüsszelben még tüntetést is szerveztek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »