Szydlo: kompromisszumot kell keresni a kihívások kezelésére

Kompromisszumot kell keresni az Európai Unió előtt álló kihívások kezelésére, ezen belül a migrációs válság megoldására – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő péntek este a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak, értékelve a visegrádi országcsoport vezetőinek egyeztetését a német kancellárral.

A lengyel kormányfő elmondta: “a legsúlyosabb uniós válság,” a migrációs válság megoldására kompromisszumot ajánlott fel a visegrádi országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia ) és Németország vezetőinek találkozóján.

A kompromisszum lényege az, hogy növelni kell a humanitárius segítségre szánt eszközöket, meg kell erősíteni az Európai Unió (EU) külső határainak védelmét, a migrációs válságot pedig az EU határain kívül kell megoldani a harmadik országokkal együttműködve – mondta Szydlo.

“Úgy gondolom, egyetértés van arra vonatkkozóan, hogy kompromisszumot kell keresni” – értékelte az EU jövőjéről jelenleg folytatott egyeztetéseket a lengyel kormányfő.

Az olyan projekteket, programokat kell megtalálnunk, melyek egyesíteni fogják az EU 27 tagállamát – vélekedett, elismerve : nem minden EU-ország álláspontja az, hogy a Brexit szükségszerűen maga után vonja az unió reformját is.

Lengyelország szerint a brit kilépés lebonyolítása mellett hatásos reformokat kell végrehajtani – húzta alá Szydlo. “Európának erősnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a nemzetállamok számára nagyobb szerepet kell biztosítani” – szögezte le.

A V4 országcsoport és Németország egyeztetését Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes is értékelte péntek délután a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. A visegrádi vezetőknek és a német kancellárnak “iránymutató megegyezésre” sikerült jutniuk az együttműködést illetően – mondta, hozzáfűzve: “Közép-Európa és Németország sok témában egy hangon lesznek képesek beszélni.”

Valamennyi résztvevő fontosnak tartotta a biztonságot, ezen belül a migrációs politika “külső vonatkozásait,” továbbá a gazdaság fejlesztését, a közös piacot, a digitalizációt – mondta el Szymanski.

A visegrádi vezetők “nagyon őszinte beszélgetést” folytattak a német kancellárral, aki szintén “igen egyenesen elmondta, mit vár el és mit gondol Európa állapotáról” – tette hozzá.

“Az a benyomásom, hogy az összes vezető nagyon hasonló, pragmatikus hangon beszélt, azzal a meggyőződéssel, hogy Európa ma reformokra szorul” – értékelte a lengyel külügyminiszter-helyettes.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »