Szydlo: a lengyel kormány nem dolgozik a jelenlegi abortusztörvény módosításán

A  Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem dolgozik a jelenlegi abortusztörvény módosításán, a szejmben egy polgári tervezet került megvitatásra  – nyilatkozta Beata Szydlo lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén, felszólítva az abortusztéma körül felgerjesztett indulatok csillapítására.

 

Túl magasra csaptak az indulatok

 

A miniszterelnök a  keddi kabinetülést követő sajtóértekezlet elején tért ki a sokat vitatott témára, mely legutóbb a hétfőn országszerte rendezett gyászruhás  középpontjában állt.

 

    “Nagyon világosan és határozottan mondom: a PiS-kormány nem dolgozott, és nem is dolgozik semmiféle olyan törvényen, mely változtatna a jelenlegi abortuszjogon”

 

jelentette ki Szydlo.

Fotó: MTI

 

Úgy értékelte: az abortuszügyben az utóbbi napokban túl  magasra csaptak az indulatok, a közéleti szereplők, különösen a  politikusok felelőssége pedig az, hogy ezeket csillapítsák.

 

“Különböző véleményeket kell tiszteletben tartanunk”

 

mondta, hangsúlyozva: ennek békés véleménycsere keretében kell történnie.

 

A hétfői gyászruhás tüntetéseken rendőrségi adatok szerint összesen mintegy 98 ezer ember vett részt, országszerte  mintegy 143 ilyen tiltakozást tartottak.  Poznanban és Varsóban a résztvevők rendőröket dobáltak meg kővel és petárdával, a poznani rendőrök közül öten megsérültek. Hét tüntetőt emiatt őrizetbe vettek.

 

mti

Nyitókép: hu.euronews.com

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »