Szuperbaktériumot találtak – emberekre is veszélyes lehet

Szuperbaktériumot találtak – emberekre is veszélyes lehet

Tüntetések, belpolitikai válság, járványok. Ezekkel küzd Brazília egy hónappal a riói olimpia kezdete előtt. Rendőrök és tűzoltók a riói repülőtéren demonstráltak, miközben kutatók szuperbaktériumot találtak a vitorlásversenyek helyszínén.

„Együtt erősek vagyunk! Rendőrök és tűzoltók fizetés nélkül! Rió nem biztonságos!” Ilyen feliratokkal tüntettek az egyenruhások a riói nemzetközi repülőtéren. Azt mondták, hogy a fizetésük rendszeresen késik. A tűzoltók a hírhedt riói nyomornegyedek rossz közbiztonságára is panaszkodtak. „Elegünk van abból, hogy nem kapjuk meg időben a pénzünket, és csak részletekben fizetnek. Ez december óta így megy. Emellett veszélyes számunkra a munka. Úgy kell végigmenni az utcákon, hogy viseljük az azonosítónkat és a jelvényünket. A bűnözők pedig megtámadnak minket” – mondta egy tűzoltó.

A külföldi versenyzőket eddig elsősorban a születési rendellenességet okozó zikavírus aggasztotta. Dél-amerikai kutatók egy hónappal az olimpia előtt szuperbaktériumot találtak a riói tengerparton, ahol a vitorlásversenyeket rendezik majd. „Úgy gondoljuk, hogy a kórház szennyvize keveredett a város szennyvizével, és onnan került a Guanabara-öbölbe és a folyókba, és végül elérte a tengerpartot is” – fogalmazott Renata Picao, a riói Szövetségi Egyetem professzora.

A kórokozó az emberre is veszélyes lehet. „Ez egy nagyszerű versenyhelyszín, de minden percben, amikor kapok egy kis vizet az arcomba, arra gondolok, hogy valami baktérium van benne. Szóval inkább zárva tartom a orrom és a szám is” – nyilatkozta a német paralimpikon vitorlázó, Heiko Koger.

A riói olimpiát augusztus 5-e és 21-e között rendezik meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »