Szuperbaktérium fenyegeti a sportolókat Rióban

Szuperbaktérium fenyegeti a sportolókat Rióban

Szuperbaktérium fenyegeti a sportolókat a riói olimpia több helyszínén. A minden antibiotikumnak ellenálló kórokozót korábban már kimutatták a vitorlásversenyeknek helyet adó partszakaszokon, most azonban egy tanulmány szerint továbbterjedtek az evezős és kajak-kenu versenyek, valamint a nyíltvízi úszószámok helyszíneire is. A baktérium a rossz csatornázási rendszer miatt kerülhetett a kórházi szennyvízből a tengerbe.

Brazília északi részén jár az olimpiai láng. Az országban megtett 20 ezer kilométeres körút során 12 ezer ember adja egymásnak a fáklyát, ami 335 város érintésével ér augusztus 5-én Rióba, a 31. nyári játékok nyitóünnepségére.

A világ legnagyobb sporteseménye azonban nem lesz zökkenőmentes. A brazil belpolitikai nyugtalanság mellett a közbiztonság és az egészségügyi kockázatok is veszélyeztetik a rendezvényt. Tudósok nemrég olyan, úgynevezett szuperbaktériumot találtak Rio legnépszerűbb strandszakaszain, ami ellenáll minden gyógyszernek. A kórokozó a kutatók szerint a kórházak szennyvizével került a tengerbe.

„Az emberi megbetegedéseket okozó baktériumokban nem szabadna jelen lennie ilyen, szuperbaktériumra jellemző tulajdonságoknak. Normális esetben ez nem fordulhatna elő a tengerben, az, hogy most mégis kimutattuk, azt jelenti, hogy nem megfelelő a szennyvíz kezelése és tisztítása, mert a kórházakból a tengerbe került” – mondta egy mikrobiológus, Renata Cristina Picao.

A 6 milliós Rióban sok helyen akadálytalanul folyik a szennyvíz a várost átszelő kisebb csatornákba, folyókba, innen pedig a tengerbe jut. Az olimpia szempontjából komoly veszélyt is jelenthet, hogy a baktériumot olyan kikötői részen is kimutatták, ahol az evezős és kajak-kenu versenyeket is tartják. A tanulmány szerint a baktérium akkor lehet különösen veszélyes, ha egy meglévő fertőzéssel találkozik.

„Az ideérkező sportolókról nem tudjuk meg, hogy van-e esetleg valami, otthonról hozott fertőzésük. Pedig ez nagyon fontos információ lenne. Ha mégis megtörténik, akkor mi lesz? Ezek a mikroorganizmusok mind lehetséges kórokozók, tudja, ez mit jelent? Vannak baktériumok, amik normálisan megtalálhatók az emberi szervezetben, de ha lehetőségük van rá, akkor eljutnak olyan testrészbe is, ahol nem kéne lenniük, és akkor az fertőzést okoz. Mindezt akkor, amikor az immunrendszer amúgy is le van gyengülve” – tette hozzá Renata Cristina Picao.

A rezisztens szuperbaktériumot már 2014-ben is kimutatták az olimpiai vitorlás és szörfös versenyek helyszínén. A friss tanulmány szerint nemcsak a kajak-kenusok, de a nyíltvízi úszók és a triatlonosok is ki lesznek téve a kockázatnak. A kórokozó húgyúti, emésztőszervi és légzőszervi megbetegedést okozhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »