Szúnyogirtás a Balatonnál és a Tisza-tónál

A levegőből és a földön is támadják a vérszívókat, mert a csapadékos időben gyorsan szaporodnak. A héten a Balatonnál és a Tisza-tónál folytatódik a szúnyogirtás, más területekkel együtt összesen mintegy 35 ezer hektáron. Az esős időben több helyen új tenyészőhelyek alakultak ki, főleg a Balatonnál és a Tisza-tónál, ezért ezekben a térségekben légi permetezést végeznek – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője.

Sopron és Komárom térségében, a Szigetköznél és a Csepel-szigeten az elszórt, kisebb tenyészőhelyekre a földről juttatják ki az irtószert – tette hozzá Mukics Dániel. Több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz légi és földi kémiai beavatkozás, emellett Csornánál, Győrnél valamint Budapesten a III., IV., XIII., XVII., XXII., XXIII. kerületekben fognak a földről permetezni. A kifejlett szúnyogok ellen deltametrin hatóanyagú általános rovarirtó készítményt használnak, de a szúnyogok érzékenysége miatt minimális mennyiséget, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 gramm hatóanyagot juttatnak ki belőle.

Hírdetés

Az irtószer melegvérűekre, így emberre és háziállatokra még hosszútávon sem veszélyes, és a növényzetet sem károsítja. A múlt héten mind a 178 településen és Budapest hét kerületében sikerült a tervezett kezeléseket elvégezni, így több mint 45 ezer hektáron permetezték a vérszívókat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »