Szülők figyelem! Itt a nagy popsitörlőkendő-teszt

Szülők figyelem! Itt a nagy popsitörlőkendő-teszt

Praktikus, puha és illatos – de lehet, hogy allergén vagy mérgező. Esetleg mindkettő. Panaszkönyv című műsorunk a baba popsitörlőknek járt utána. Egyes termékekbe olyan vegyület kerül, amelyet más országokban már betiltottak, mert veszélyesek a gyerekekre.

A legtöbb anyuka ma már odafigyel arra, hogy gyermeke, kisbabája minél kevesebb káros anyaggal érintkezzen. Szubjektív tesztünkből kiderült, hogy a popsitörlő ugyan puha és illatos, de lehet irritáló és mérgező.

Panaszkönyv című műsorunk 6 terméket vizsgált: a Libero, a Pampers, a Jonsons Baby, a Neogranormon törlőkendőjét, valamint a Tesco és a DM saját márkás termékét. „A hatból négyben is találtam propilén-glikolt. Például ebben a Johnson Babyben is. Ez jellemzően egy szintetikusan előállított földgázból, kőolaj származékokból készült vegyület. Az ipar nagyon gyakran használja. Általában lehet róla tudni, hogy gőzének belélegzése az irritáló hatású lehet” – magyarázta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Neogranormonban ez nincs, de idegrendszer-károsító és génkárosító vegyület van. A Tesco Value, azaz gazdaságos terméke pedig kőolajszármazék mellett methylparabént is tartalmaz, amely a hormonrendszert rongálja. „Láthatóan mindenhol az olcsóságra mentek. Mindegyik anyagot lehetne helyettesíteni növényi alapúval” – hangsúlyozta Simon Gergely.

A termékek általános összetevője az aloe vera, a kamilla és az E-vitamin, amely majdnem mindegyik termékben benne van. Ennél több összetevő, nem is igen kellene a törlőkendőkbe a gyerekorvos szerint. „A gyermekgyógyászati kórkép szempontjából az a legjobb, ha minél kevesebb allergén, minél kevesebb vegyi anyag, és minél kevesebb illatanyag tartalmúak a kendők. Tehát ha egyszerűen csak megnézzük a hátoldalán a felírt összetevőket. Ha kevés van, az már jó lehet” – fejtette ki Asbóth Dorottya, a Körúti Orvosi Centrum gyermekbőrgyógyásza.

Sok esetben tehát jobb egy egyszerű vizes vatta, mint egy vegyi anyagokkal dúsított illatos popsitörlő. A tesztünk során ugyanis nem találtunk olyan nedves törlőkendőt, amelyben ne lenne allergén, irritáló, hormonkárosító, mérgező vagy génkárosító anyag. Bár ezek a veszélyes vegyületek csak nagy dózisban jelentenek veszélyt, az említett termékekben pedig az engedélyezett határérték alatt vannak, de azért kis mennyiségben is okozhatnak bőrpírt és válthatnak ki allergiás reakciót.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »