Szülőföldünket fejlődési pályára kell állítani!

Ha Komáromban gépkocsiba ülünk és elhajtunk a Magas-Tátrába, azt tapasztaljuk, hogy északi irányban haladva 50 kilométerenként szemmel láthatóan szebbé válnak a városok, a falvak, azok közterei, csinosabbak a porták, a településeken megjelennek a munkát biztosító gazdasági övezetek, ipari parkok.

Pedig 30 éve, a rendszerváltozás idején fordított helyzetben voltunk. A kétműszakos tevékenység – a munkában, majd otthon a fóliában, vagy a szőlőben – helyzeti előnybe hozta a déli járásokban élőket, anyagi helyzetünk jóval kedvezőbb volt. Meglátszott ez a településeink arculatán is. Pozsony után Szlovákia leggazdagabb régiói az ország déli járásaiban voltak. Emlékezve november 17-re, a bársonyos forradalom 30. évfordulójára, leszögezhetjük, hogy

Történelmi távlatokkal mérve röpke idő, csupán 20 év elég volt ahhoz, hogy viszonylagosan kedvező helyzetünk alaposan megváltozzon. Persze, kellettek ehhez mélynemzeti politikai döntések, amelyeket a fejünk felett hoztak meg. Mečiar közigazgatási reformja 1996-ban, amikor délen meghagyta a nagy járásokat, ám északon és középen létrehozta a kis járások garmadáját. A szlovákság szemszögéből bölcsen, hiszen az új járási székhelyek adminisztratív, közigazgatási, közlekedési, de legfőképpen gazdasági és kereskedelmi gócpontok lettek. Na de hol voltunk mi? Majd 2001-ben – hátba döfve a magyarok politikai képviseletét – mindezt Dzurinda szentesítette, amikor a megyei önkormányzatok határait szabta meg, térképre tekintve, torzszülötteket hozva létre.

Az eredmény pedig ismert. Hosszabb távra kitekintve, a legkirívóbb következmény minden bizonnyal a fiatalok elvándorlása munka után külföldre, hiszen ez tőlünk, déli irányból a legerőteljesebb, nem pedig az északkeleti, jobb sorsra érdemes egykori Sáros megyéből, a putrikkal övezett régiókból. Netán ez volt a pozsonyi stratégia?

Hírdetés

Nem onthat bűzt az ollétejedi, a párkányi vagy más hulladékégető. Nem onthatják a bűzt a dán sertésfarmok. Régiófejlesztés égisze alatt délre ne csak a szemét jöjjön! Alaposan szigorítjuk majd a vonatkozó környezetvédelmi jogszabályokat. A nagyüzemi sertéstenyésztés terén egyszerű a képlet: átvesszük a nagyüzemi állattenyésztést és a környezetvédelmet érintő dán jogszabályokat. Tisztább, környezetünket kímélő munkahelyteremtő beruházásokat fogunk megvalósítani délen és keleten.

A lecke tehát fel van adva. Az eddigi folyamatokat, leépülésünket – amely alól kivételt csupán a Csallóköz, valamint a Galántai és a Szenci járás képez, köszönhetően a főváros közelségének, vonzáskörzetének – alaposan vissza kell fordítani. Az első ütemben csillapítani, fokozatosan megszüntetni, majd később régióinkat, szülőföldünket fejlődési pályára állítani.

Nem babra megy a játék, szülőföldünk, közösségünk további sorsa a tét! Tíz év után eljött az igazi, méltó magyar képviselet ideje.

A szerző az MKP alelnöke, az MKÖ képviselőjelöltje.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »