Szűkszavúan kommentálta a referendum eredményét a bizottság

Szűkszavúan kommentálta a referendum eredményét a bizottság

Tudomásul veszi az Európai Bizottság a magyarországi referendum eredményét, és tiszteletben tartják azok véleményét is, akik szavaztak, és azokért is, akik nem. Brüsszelben sokan arra hívták fel a figyelmet, hogy bár a népszavazás drága volt, kevesen vettek részt rajta. Üzent az Európai Parlament elnöke is, Martin Schulz szerint nincs szükség feszültségkeltésre.

A brüsszeli sajtóban is téma a magyarországi népszavazás. A lapok címoldalon hozták az eredményeket, az állami televízió pedig forgatócsoportot küldött Budapestre. A legtöbb vélemény azzal függött össze, hogy noha a kormány rendkívül sokat költött a népszavazás kampányára, kevesen mentek el szavazni. Egy holland színházigazgató szerint már a kérdés is elhibázott volt. „Szerintem nagyon rossz volt a kérdés. Gyakorlatilag nem volt sok választási lehetőség. Az viszont jó, hogy érvénytelen lett a népszavazás. Úgy gondolom, több menekültet kellene Európának befogadnia” – fogalmazott Peter van Muijen.

A Politico című lap európai kiadása szerint a magyarországi referendum az európai politikai hatalmi játszmák része, ráadásul értelmetlen is, mert több uniós vezető már kihátrált a kötelező kvóták terve mögül. Egy belga tanár szerint ijesztő volt a népszavazás. „Még az emberek fele sem ment el szavazni, ha jól emlékszem, ezért lett érvénytelen a szavazás. Ez ijesztő. Ijesztő, mert ez egyre közelebb visz a társadalmi kirekesztés felé, és ez egyáltalán nem tetszik” – nyilatkozta Catherine Monsanto.

Az Európai Bizottság szűkszavúan kommentálta a népszavazást. A testület szóvivője kifejtette, a magyar kormányra tartozik, hogy mihez kezd az eredménnyel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben a kabinet jogszabálymódosításra készül, akkor is tiszteletben kell tartania a közösségi jogot, azzal ellentétes törvényt nem hozhat. „Ha a népszavazás jogilag érvényes lett volna, azt mondtuk volna, hogy tudomásul vesszük. A magyar választási bizottság azonban megerősítette, hogy a népszavazás érvénytelen volt, azt kell mondjuk, hogy ezt is tudomásul vesszük. Tiszteletben tartjuk azok véleményét, akik szavaztak, és azokét is, akik nem” – közölte Margaritisz Szkinasz EB-szóvivő.

Az Európai Parlament elnöke a Twitteren reagált az érvénytelen népszavazásra. Martin Schulz úgy fogalmazott, hogy a magyarok nem foglalkoztak Orbán felhívásával. Hozzátette: az Európai Uniónak most nem feszültségkeltésre, hanem párbeszédre van szükség a megoldások megtalálása érdekében.

Citizens in #Hungary #referendum did not heed #Orban’s call. What EU now needs is dialogue to deliver solutions, not artificial tensions — EP President (@EP_President) October 3, 2016


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »