Sztrájkolnak a pozsonyi Volkswagen alkalmazottai

Sztrájkolnak a pozsonyi Volkswagen alkalmazottai

POZSONY. Határidõ nélküli munkabeszüntetést kezdtek bérköveteléseik megtagadása miatt a Volkswagen Slovakia alkalmazottai kedd reggel.

A vállalat legnagyobb taglétszámú szakszervezete azt közölte, hogy a sztrájkban a dolgozók 85-90 százaléka vesz részt, így a gyártás teljesen leállt. A Szlovákiában 1991 óta mûködõ vállalat történetében a mostani az elsõ éles sztrájk. A pozsonyi VW – amelynek Stomfán (Stupava) és Túrócszentmártonban is van egy-egy üzeme, több mint 12 ezer alkalmazottjával a legnagyobb magánmunkáltatónak számít Szlovákiában.

„Minden jogunkat és lehetõségünket ki kell használnunk, és ezek közül az utolsó a sztrájk. (…) Készen állunk arra, hogy egy-két napnál tovább is sztrájkoljunk” – hangoztatta Zoroslav Smolinský szakszervezeti elnök a munkabeszüntetés megkezdése elõtt.

Kétezernél is többen sztrájkolnak

Kedden reggel a gyár elõtti térség több száz alkalmazottal telt meg. Smolinský becslése szerint kétezernél is többen vannak, ugyanakkor hangsúlyozta, pontosa adatokkal csak a regisztrációs lapok összesítése után tud majd szolgálni.

A sztrájkolók megérkezésüket követõen ugyanis regisztráltak a szervezõknél, illetve kitöltötték az egészségbiztosítók számára szükséges nyomtatványokat.

Legnagyobb számban a reggeli mûszak dolgozói kapcsolódtak be a munkabeszüntetésbe, de spontán módos sokan csatlakoztak azok közül is, akik az éjszakai mûszak után épp hazafelé tartottak.

Röviddel a sztrájk kezdetét követõen a vállalat vezetõsége állásfoglalást adott ki, amelyben köszönetet mondanak minden alkalmazottnak, aki folytatja a munkát.

„Sajnáljuk, hogy a tegnap a VW SK vezetõsége által elõterjesztett elõzékeny ajánlat ellenére nem sikerült egyezségre jutni. A szakszervezetet arra szólítjuk fel, õk is tegyenek elõzékeny lépést afelé, hogy mindkét fél számára elfogadható megállapodás szülessen. A szakszervezet felelõtlen követelései veszélyeztetik a vállalat jövõjét és az alkalmazottaink munkahelyeit” – fogalmazott a Volkswagen Slovakia vezetõsége.

A pozsonyi VW munkavállalóinak érdekképviselete a múlt héten hirdette meg a sztrájkot, miután kudarcba fulladtak a cég vezetõségével folytatott egyeztetések, amelyek során 16 százalékos béremelést szerettek volna elérni. A vállalat ehelyett arra tett javaslatot, hogy az idén 4,5 százalékkal, a jövõ évtõl pedig 4,2 százalékkal emelnék a béreket, valamint új számítást vezetnének be a szabadságpótlékra, valamint a karácsonyi juttatásra.

A Volkswagen szlovákiai leányvállalatánál a bérátlag – sajtóinformációk szerint – az 1700 eurót közelíti, ugyanakkor a munkavállalók közlése szerint sokuk bére 700 euró körül van.

Mindkét fél tárgyalna

A Volkswagen és a szakszervezetek a sztrájkot megelõzõen 11 alkalommal folytattak kollektív tárgyalásokat, illetve hétfõn még egy alkalommal találkoztak, de nem született megállapodást. Ma mindkét fél kifejezte szándékát, hogy hajlandó további tárgyalásokra. Ezt Smolinský is megerõsítette.

„Célunk elsõsorban a tárgyalás, vagyis a dialógus folytatása a partnerrel. Az eddigi egyeztetéseket arrogancia és egoizmus jellemezte. Ez a probléma. Nem volt kivel tárgyalnunk. A másik fél csak feltételeket támasztott. Ez így nem mûködhet, mivel az értékeket az alkalmazottak hozzák létre, s ha a vezetõség nem hajlandó meghallgatni minket, sajnos nincs más lehetõségünk szándékunk kinyilvánítására” – fogalmazott Smolinský. „Készek vagyunk legalább a hét végéig sztrájkolni, illetve a jövõ héten is tehetünk bizonyos lépéseket” – fûzte hozzá a szakszervezeti vezetõ.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »