Sztrájkolnak a börtönőrök

Sztrájkolnak a börtönőrök

Sztrájkolnak a börtönőrök Belgiumban, akik arra panaszkodnak, hogy romlottak a munkafeltételek, miközben a költségvetésből kevesebb pénzt kapnak. A fegyőrök helyébe katonákat és rendőröket állítanak a hatóságok.

Abban a városrészben sztrájkoltak az őrök, amelyben korábban elfogták a tavaly novemberi párizsi merényletek egyetlen életben lévő elkövetőjét, Salah Abdeslamot. A sztrájk miatt a rabok nem kapták meg a napi háromszori élelmet, elmaradtak a családlátogatások, és ügyvédeikkel sem találkozhattak. „Ebben a börtönben a rabok egy része már öt napja nem lépett ki a kilenc négyzetméteres cellájából. Tehát a nap 24 óráját a kilenc négyzetméter elhagyása nélkül töltik. Nem tudom, el tudja-e képzelni, hogy mekkora stressz és feszültség lehet ott” – mondta Marc-Jean Ghysseles, Forest-Vorst polgármestere.

Belgium ellen uniós túlzottdeficit-eljárás folyik, ezért minden ágazatban általánosak a megszorítások. Az elvonás érinti a börtönőröket is. A hatóságok a hadsereg, a rendőrség és a vöröskereszt segítségével látták el a rabokat. „A rendőrség közbelépett, megszervezte a börtönudvari sétát, a zuhanyozást, a telefonhasználatot, vagyis biztosította a társadalmi kapcsolatoknak egy részét. De az állapotok továbbra is embertelenek” – tette hozzá a polgármester.

A katonaság és a rendőrség azonban már így is leterhelt, a márciusi brüsszeli merényletek után ugyanis többen járőröznek az utcákon, és a börtönőrök sztrájkja újabb terhet jelent számukra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »