Sztrájkol a British Airways: utasok százezrei maradhatnak hoppon

Sztrájkol a British Airways: utasok százezrei maradhatnak hoppon

Kedden is folytatódik a British Airways pilótáinak sztrájkja, hétfőhöz hasonlóan az összes Bécsből és Budapestről London Heathrow repülőterére induló járatát törölte a légitársaság.

Hétfőn a légitársaság összesen 1700 járatot törölt, több, csaknem napi 300 ezer utas életét keseríti meg a munkabeszüntetés. A törölt járatok között voltak a bécsi és budapesti járatpárok is.

Kedden sem lesz jobb a helyzet, a csaknem kétezer törölt járat között ott vannak a London Heatrow– Bécs–London Heatrow és a London Heatrow–Budapest–London Heatrow járatpárok is.

Hírdetés

Ha tehát ezekre a járatokra van helye, és még nem intézkedett, akkor mindenképpen keresse fel a légitársaság oldalát, ahol díjmentesen és online átfoglalhatja a jegyét egy másik járatra, napra, vagy ha átszállós jegye van, akkor egy másik útvonalra. A légitársaság, vagy az utazási iroda, ahol a jegyét foglalta, a legtöbb utast már korábban értesítette a munkabeszüntetésről, és el is intézte az átfoglalást, de még mindig lehetnek olyanok, akik jegye a törölt járatok egyikére szól. Előfordulhat, hogy bár más járatszám szerepel a jegyén (pl. American Airlines, Iberia, Finnair stb.), mégis egy olyan gépre szól a repülőjegye, amelyet a British Airways üzemeltet, így ők is egy másik géppel kénytelenek utazni – ha marad még szabad hely.

Sztrájk esetén a légitársaság köteles az utasoknak másik jegyet biztosítani (de sokszor a kapacitások erre nem elegendőek), vagy átfoglalni azt egy másik napra, esetleg egy másik útvonalra. Például, ha New Yorkba repülne az utas, londoni átszállással, akkor kaphat egy másik jegyet, például a Finnair vagy az Iberia járatára, helsinki vagy madridi átszállással. Ha a hazaútja hiúsul meg a sztrájk miatt, akkor a légitársaságnak biztosítani kell az új járatot, ha az másik nap indul, akkor a szállást, a meleg étkezést és a transzfert a repülőtérről a szállodába és vissza. Kártérítés ilyenkor elvileg nem jár, de számos bírósági ítélet született, amely az utasoknak adott igazat, mivel értelmezése szerint egy munkajogi sztrájk nem számít elháríthatatlan akadálynak (vis major), így az utasok megkapták a 250–600 eurós (távolság függvényében) kompenzációt.

A Brit Közforgalmi Pilóták Egyesülete (BALPA) három szeptemberi napra hirdetett munkabeszüntetést, a mostani két nap után szeptember 27én is sztrájkolni fognak (hacsak a 10 ezer pilótát képviselő szakszervezet addig meg nem egyezik a munkáltatóval). Sőt, a szakszervezet a következő hónapokban is folytatná a sztrájkot. A BALPA béremelést szeretne elérni, a légitársaság azonban három év alatt „csak” 11,5 százalékos fizetésemelést ajánlott. Ezt a pilóták szakszervezete nem fogadta el, mivel úgy vélik, a légitársaság eredményei alapján ennél magasabb béremelést kellene kapniuk.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »