Sztrájk 168 önkormányzatnál

A júniusi, kétórás sztrájkban érintett önkormányzatoknál most jóval több azon helyhatóságok száma, ahol a köztisztviselők részt vennének a szerdai, egész napos munkabeszüntetésben. Jelenleg 168 településnél biztos a sztrájk – mondta lapunknak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péternét annak kapcsán kerestük, hogy a szakszervezet szerdára munkabeszüntetést hirdetett az önkormányzati hivatalokban.

Júniusban ellenzéki és fideszes vezetésű önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők is csatlakoztak a sztrájkhoz, amellyel a dolgozók – a járási hivatalokhoz hasonlóan – 30 százalékos béremelést akartak elérni. Akkor több mint 100 helyszínen 7 ezren jelezték a csatlakozást, de a szigorú szabályok miatt csak mintegy 4500-an sztrájkoltak. Azt egyelőre nem tudni, hogy most mekkora lesz a résztvevők pontos száma.

Boros Péterné utalt arra, hogy júliusra készítettek egy életpályáról szóló törvénytervezetet, amiben az említett 30 százalékos emelés is szerepelt, és azt támogatta a szakma, illetve az önkormányzati érdekszövetségekkel is komoly előrelépés történt. A kormány tárgyalásra kijelölt képviselőjével, Rogán Antal miniszterrel ugyanakkor nem tudtak egyeztetni még levélben sem. A közszolgálati érdekegyeztető fórumon mindenesetre napirend előtt felvetette a kérdést – mondta a szakszervezeti vezető. A júniusi figyelmeztető sztrájk egyetlen eredménye az volt, hogy a kormány – egyeztetés nélkül – visszaadta az önkormányzatok önálló illetményalap-megállapítási jogát. Vagyis a helyhatóságok emelhetnek a köztisztviselők illetményalapján, de ha nincs rá forrásuk, aligha fogják megtenni.

A szakszervezet egyébként a sztrájk idején adományt – ruhát, tartós élelmiszert, de akár tanszert is – gyűjt, amelyeket később a rászoruló családok között oszt szét.

A köztisztviselők elsősorban azt kifogásolják, hogy nem kapnak béremelést. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a júniusi sztrájk után ígéretet tett a probléma rendezésére, de érdemi lépések azóta sem történtek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »