Sztárok gáláznak, és az ország is újra énekel

Sztárok gáláznak, és az ország is újra énekel

A hosszú hétvégét az énekhang határozza meg a Müpában: a zárást méltán koronázza meg az Énekel az ország elnevezésű három évtizedes sorozat hétfői koncertje.

Operaáriák minden mennyiségben: nagyjából ezzel foglalható össze a Müpa hétvégi kínálata. Ma este fél nyolctól a MÁV Szimfonikus Zenekar foglalja el a pódiumot, ahol a magyar operaélet méltán ünnepelt tenorszólistája, Fekete Attila ad gálaestet Csajkovszkij és Gounod operáiból, Rahmanyinov-dalokból, utóbbiak Kocsis Zoltán hangszerelésében szólalnak meg. Felsorolni is nehéz, Fekete Attila hány operaszerepen, hány koncertelőadáson van túl, milyen jelentős művészek partnereként lépett már színpadra. Most róla szól az este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol énekes partnere Szemere Zita szopránművész lesz, és az operák világában jártas karmester, Kesselyák Gergely vezényli a zenekart.

Egyet kell csak aludni, hogy két másik ünnepelt sztárénekes kerüljön reflektorfénybe: Diana Damrau és férje, Nicolas Testé, akiket a magyar közönség is jól ismer a Met-közvetítésekből. Diana Damrau története azért különleges, mert mielőtt az itáliai bel canto nagy szerepei mellett horgonyzott volna le, a koloratúrszerepek ünnepelt sztárja volt világszerte, a New York-i Metropolitanben például történelmet írt azzal, hogy ugyanabban a Varázsfuvola-szériában hol Paminát, hol az Éj királynőjét énekelte. Az Éj királynője nagy szerepe volt: tizenöt különböző produkcióban hallhattuk ezt énekelni.

Aztán az élete fordulatot vett, férjhez ment a basszbariton énekművészhez, Nicolas Testéhez, született két gyermekük, és utána más szerepeket kapott. Mára már a belcanto keresett énekese, csak a New York-i Metropolitanben énekelt több fontos Rossini-, Donizetti-, Bellini-szerepet, Gildát, Violettát. Az énekesházaspár 2014-ben Prágában énekelt először belcantogálán, azóta a nagy siker miatt számos helyszínen bemutatták már ezt a műsort, amelyben a stílus jellegzetes áriái és duettjei szerepelnek.

Vasárnap is hallunk énekes szólistákat a Müpa színpadán: Szakács Ildikó és Kiss B. Attila énekel a Klasszik Rádió és az Óbudai Danubia Zenekar nyárköszöntő koncertjén, amelyen az adó legnépszerűbb művei csendülnek fel. A Hámori Máté által vezényelt hangversenyen Bodor János hegedűművész és a Nemzeti Táncszínház is közreműködik. A műsorban olyan közismert tételek szerepelnek, mint például A négy évszakból A nyár, az Olasz szimfónia kezdő tétele, Beethoven VII. és Dvorák IX. szimfóniájának II. tétele, Brahms VI. Magyar tánca, Gilda „Caro nome” kezdetű, vagy Bánk bán híres áriája.

Hétfőn a hosszú hétvége lezárásaként ismét „Énekel az ország”: ezen a rendezvényen a legkülönbözőbb képzettségű és korú kórusénekesek fognak össze, és egy hatalmas kórussal szólaltatják meg az oratorikus zeneirodalom remekeit. Hollerung Gábor vezényletével az Országos Egyesített Énekkar adja elő Händel Dettingeni Te Deumját és Bartók Cantata profanáját a hazai kórusok egyik legsikeresebb, három évtizedes múltra visszatekintő országos rendezvényén a Budafoki Dohnányi zenekar kíséretében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »