Szputnyik-szerződés: a gyógyszerfelügyelet és Pellegrini is megszólalt

Szputnyik-szerződés: a gyógyszerfelügyelet és Pellegrini is megszólalt

Nyilvánosságra hozták a Szputnyik-szerződést, azóta pedig már többen is megszólaltak az ügyben. A dokumentum egyébként innen szabadon letölthető

Pellegrini még a kákán is…

Peter Pelligrini volt kormányfő, a Hlas elnöke szerint a Szputnyik-szerződés hátrányosan érinti az országot, és nem érti, hogy írhatta alá bárki is. Azért hozzátette, hogy nincs megelégedve exminiszterelnök-kollégájával, Igor Matovičcsal sem, szerinte ugyanis az OĽANO elnöke lejáratta a szlovák diplomáciát, és egy idegen ország érdekeit védte.

Pellegrini arról beszélt, hogy Szlovákia az engedélyezéstől függetlenül vállalta egymillió orosz vakcina megvásárlását. Arra a kérdésre, hogy mit tenne az egészségügyi miniszter helyében, Pellegrini úgy válaszolt, hogy felfüggesztené a Szputnyikkal kapcsolatos tevékenységeket.

Az Állami Gyógyszerfelügyelet az önigazolását látja a szerződésben 

Hírdetés

Az Állami Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL) szerint a nyilvánosságra került szerződés őket igazolja. A hivatal szóvivője, Magdaléna Jurkemíková elmondta, hogy a szerződés tartalmazza a dokumentáció átadására vonatkozó kitételeket, azonban ezek az adatok nem a meghatározott terjedelemben vagy formában érkeztek meg.

Véleményük szerint a szerződésben nem szerepel, hogy a vakcinát OMCL-akkreditációval rendelkező laboratóriumban kellett tesztelni, az erről szóló hírek pedig többszörös félreértést eredményeztek.

Eduard Heger miniszterelnök szintén reagált a szerződésre. „Az emberek egy része a Szputnyikot akarja, az államnak pedig kötelessége biztosítani számukra” – jelentette ki a miniszterelnök. „A vakcina ára nagyon jó” – tette hozzá. A szerződésben nettó 19 900 000 dolláros árról van szó. Erről bővebben itt írtunk.

Mi van most a Szputnyikkal? 

Hatszáz adagot még szerdán elvittek az oroszok ellenőrzésre. A procedúra egy hónapig tart majd. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint csak az eredmények kézhez vétele után döntenek a vakcina alkalmazásáról. Közlése szerint néhány vakcinát pedig jelenleg is Magyarországon tesztelnek.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »