Szövetség: visszalépés a kisebbségi nyelvhasználat terén a médiatörvényben

Szövetség: visszalépés a kisebbségi nyelvhasználat terén a médiatörvényben

A Szövetség mai sajtótájékoztatója a médiatörvény módosításáról szólt. Rámutattak arra, hogy a kisebbségi nyelvhasználat terén a várt előrelépés elmaradt, sőt, továbbra is feliratozni kell a nemzetiségi nyelven sugárzott műsorokat.

A sajtó rendelkezésére Forró Krisztián pártelnök, valamint a Szövetség országos elnökségének további elnökségi tagja álltak: Mózes Szabolcs alelnök, Őry Péter elnökségi tag (MKP Platform) és Rigó Konrád (a Híd Platform elnöke).

Forró Krisztián elmondta, hogy tavaly ősszel a kulturális minisztérium államtitkárával is egyeztettek a médiatörvény nemzetiségi kisebbségekre vonatkozó részleteiről. A minisztérium a törvénymódosításba a Szövetség javaslatait is bedolgozta, és az olyan formában került a parlament elé, amely előrelépést jelentett volna a nemzetiségi nyelven történő televíziós műsorszórás területén.

Hírdetés

Felszólítjuk Gyimesi György képviselőt, hogy a saját maga és a pártja által elkövetett hibát mielőbb javítsa ki – mondta a pártelnök, aki arra is emlékeztetett, hogy a kormány nemzetiségi jogok bővítésére vonatkozó ígéretei nem teljesültek, nem jött létre a kisebbségi hivatal, elakadt a kisebbségi törvény, Nyitra és Nagyszombat megyékben sem bővültek a jogaink.

A Csemadok támogatására, illetve a kétnyelvű táblákra vonatkozó jogszabályok alakulásában benne van a Szövetség szakértőinek munkája is. Forró Krisztián régiónk fejlesztésének elhanyagolásáról is szólt, amely minden ott élő polgárt egyformán érint.

A médiatörvényben ugyanakkor történtek kedvező változások is. Őry Péter szerint ide tartozik az is, hogy jogszabály rögzíti, miszerint az utolsó népszámlálási adatok szerint kell biztosítani a nemzeti kisebbségek nyelvén történő műsorszórást. Rigó Konrád az arányossági elv megtartása mellett szólt a hallás- és látássérült személyek lehetőségei bővüléséről is.

(ON/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »