Szövetség: Sikeres volt a tárcaközi egyeztetés a médiatörvényről, akár országos magyar nyelvű televízió is indulhat a kulturális tárca ígérete szerint

Szövetség: Sikeres volt a tárcaközi egyeztetés a médiatörvényről, akár országos magyar nyelvű televízió is indulhat a kulturális tárca ígérete szerint

A Szövetség a kulturális minisztérium által kidolgozott médiatörvényhez a tárcaközi egyeztetés során csoportos véleményt nyújtott be. A párt politikusai a jogszabálytervezettel szemben megfogalmazott ellenvéleményről tájékoztattak keddi sajtótájékoztatójukon.

Mózes Szabolcs, alelnök hangsúlyozta, újra bebizonyosodott, amíg nincs magyar képviselet a szlovák parlamentben, a kisebbségi jogok tekintetében legfeljebb a status quo (a jelenleg hatályos állapot) megőrzését remélhetjük.

Mózes elmondta, a Szövetség a parlamenten kívülről is él a lehetőségekkel. 

A médiatörvény tervezett változtatásaira reagálva nem egészen hat óra alatt 1300-an írták alá a tárcaközi egyeztetéshez benyújtott, a párt által indított csoportos véleményt.

Ennek kapcsán került sor kedd délelőtt egyeztetésre a kulturális minisztériumban a Szövetség szakpolitikusainak részvételével.

Ami rólunk szól, velünk egyeztetve – participatív, módon szülessen

– emelte ki Mózes. A Szövetség ennek kapcsán élt a tárcaközi egyeztetés lehetőségével, illetve a vizuális kétnyelvűség bővítéséhez is hozzájárultak a párt szakértői a javaslataikkal.

Több ponton sikerült előrelépni

Mózes emlékezetett, 2010 óta hatályos a szabályozás, hogy a nemzeti kisebbségek számára a népességen belüli arányának megfelelő műsoridő jusson. Ebben a tekintetben mulasztásos jogsértést követett el a tárca.

A tervezett módosításhoz képest komoly előrelépést sikerült elérni, az egyeztetésen

a tárca képviselői ígéretet tettek arra, hogy nem sérül a kisebbségi jogokat érintő status quo, vagyis az arányosság elve nem kerül ki a jogszabályból.

Hírdetés

Előrelépés az is, hogy megemelik a minimumszámot. A tervezett éves kisebbségi műsoridőt 360-ról legalább 500 órára emelik. Minden munkanapon legalább 120 perc kisebbségi nyelven sugárzott műsoridő lesz a tárca ígáretei szerint. A minimumszámok tekintetében fokozatos lenne a bővülés: már 2024-re elérnék az 500 órát. 

Őry Péter: Végig kell menni az úton

Őry Péter, elnökségi tag hangsúlyozta, a számok azt mutatják, a szlovák köztelevízió évek óta nem teljesíti a törvényből adódó kötelezettségeit. A magyar nyelvű sugárzás messze alulreprezentált a szlovák televízióban.

A kisebbségeknek jutó műsoridő kapcsán a változtatás után is aránytalanság marad, hiszen kompenzálni kell a kis létszámú közösségeket – hívta fel a figyelmet Őry Péter.

Nem szabad feladni a jogérvényesítés lehetőségét, végig kell menni az úton

– hangsúlyozta Őry.

Megkötések nélkül sugározhatnak a lokális tévék a kisebbségek nyelvén

Rigó Konrád, platformelnök hangsúlyozta, az 500 óra nem a végcél, hanem a kezdet. Ha azonban nincs hozzárendelt pénzkeret, a törvényt nem fogják betartani. A kisebbségi műsorok mellé rendeljenek garantált minimális összeget – javasolta a Szövetség. Fontos, hogy 2025 helyett már

2024-től munkanapokon 120 perc műsoridő jut majd a kisebbségeknek – vagyis napi szintre lebontva is sikerült garantálni a minimumot.

A televíziós műsorszórás kapcsán indítványozták, hogy ne csak az Európai Unió hivatalos nyelvein, hanem minden nemzeti kisebbség korlátozások, megkötések nélkül használhassák a nyelvüket – vagyis ne kelljen kötelezően lefordítani, feliratozni a műsor tartalmát. Ezzel

egyszerűsödik a regionális, lokális televíziók licenszerzési lehetősége is. A Szövetség ezirányú javaslatát elfogadta a kulturális tárca.

A Pátria Rádióra nem vonatkozik a szlovák nyelvű zenés tartalomra vonatkozó kötelező kvóta. A Szövetség azt javasolta, hogy a kisebbségi nyelvű zenei műsorokkal is feltölthető legyen a zenei kvóta – ebben nem sikerült megállapodni, erre nincs politikai akarat a koalíció részéről – hangsúlyozta Rigó.

A ma7 kérdésére Rigó Konrád hangsúlyozta, ha a tárca ígéretének megfelelően fogadja el a parlament a változtatást, már jövőre magyar nyelvű országos televízió indulhat. Az eddigi szabályozás ugyanis ennek lehetőségét kizárta.

A párt képviselői demonstrálták a Szövetség egységét, A Csemadok-törvény kapcsán leszögez


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »