Szövetség: nincs hatékony kormányzati cselekvés Szlovákiában az árak növekedése ellen

Szövetség: nincs hatékony kormányzati cselekvés Szlovákiában az árak növekedése ellen

A szlovák kormány nem kezeli hatékonyan a növekvő inflációt. Erre mutatott rá mai pozsonyi sajtótájékoztatóján Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, valamint Farkas Iván elnökségi tag – akik megoldási javaslatokat is megfogalmaztak.

Forró Krisztián emlékeztetett arra, hogy az inflációnak vannak külső okai is, mint például a közelmúlt koronavírus-járványa, ahogy a szomszédságunkban dúló háború is. Ugyanakkor a kormány tétlenkedése is oka annak, hogy ilyen magas az infláció Szlovákiában.

– elsősorban a nyugdíjasoknak, az önkormányzatoknak, az egyedül élőknek és a gyermektelen családoknak.

A kormány inflációellenes csomagja mindennek nevezhető, csak inflációellenesnek nem – mutatott rá a pártelnök. Az energiaárakra vonatkozó árstopon kívül nem volt olyan lépése, amely hozzájárult volna az árak csökkenéséhez.

Hírdetés

Ami a nemzetközi helyzetet illeti, a Szövetség szerint is a háborúnak kell befejeződnie ahhoz, hogy az infláció növekedése megálljon. „A békét kell elősegíteni, a tábornokokat fel kell váltaniuk a diplomatáknak” – hangsúlyozta Forró Krisztián.

Farkas Iván gyakorló polgármesterként és megyei képviselőként is értékelte a kialakult helyzetet. Rámutatott arra is, hogy a villamos energia árának maximalizálása csak a háztartások számára jelent könnyítést. A Szövetség egyetért minden olyan lépéssel, amely segíti a családok helyzetét, de a társadalom többi rétegét is támogatni kell!

– utalt a politikus a kabinet azon intézkedéseire, amelyek úgy hárítanak többletkiadásokat az önkormányzatokra, hogy az ehhez szükséges forrást nem biztosítják. A Szövetség Nyitra megyei frakcióvezetője rámutatott, hogy a szomszédos országokban ezt jóval hatékonyabban teszik.

Ugyanakkor a megnövekedett árak miatt az adóbevételből az állam pluszbevételhez jut, tehát volna miből segíteni az önkormányzatokat is, amelyek ma már egyre inkább arra kényszerülnek, hogy szűkítsék a községi szolgáltatásokat, ami a turizmusra nézve is kedvezőtlen következményekkel jár.

O.N./Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »