Szövetség: Miért fontosabb a kormánynak a külföldi imázsépítés, mint az emberek megsegítése?

Szövetség: Miért fontosabb a kormánynak a külföldi imázsépítés, mint az emberek megsegítése?

Az emberek koalíciós viszályok helyett hatékony inflációellenes intézkedéseket várnak – hangzott el a Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke elmondta, a kormány a válságkezelő lépéseket átgondolatlanul, egyeztetés nélkül hozza meg. Az embereknek stabilitásra, kiszámítható környezetre lenne szüksége, ehelyett a kormány energiáit a koalíciós viták viszik el, ezzel pedig csak tovább fokozzák a pandémia utóhatásai és az ukrajnai háború miatt egyre mélyülő válságot.

A kormánynak nem külföldön kellene építenie az imázsát, hanem itthon segítenie az embereken

A kormánynak nem külföldön kellene építenie az imázsát, hanem itthon kellene segítenie az embereken. A legnagyobb gond az infláció, a kormány egyetlen tényleges intézkedést hozott, az elektromos áramra vonatkozó árstopot – emelte ki a pártelnök.

Forró hangsúlyozta, a kormány inflációellenes csomagja az út szélén hagyja a nyugdíjasokat, a gyermektelen családokat, az egyedül élőket. A segítség nagy része ráadásul csak a jövő évben érkezik meg. Gyors és hatékony intézkedésekre lenne szükség – Forró arra szólította fel a kormányt, ne menjenek szabadságra.

A Szövetség elnöke aláhúzta, a lakáshitelek emelkedése is súlyos probléma elé állítja az embereket. Ezzel is foglalkoznia kellene a kormánynak.

Hírdetés

Ahhoz, hogy az infláció csökkenjen, békét kell teremteni a szomszédban. Forró az ukrajnai háború kapcsán elmondta, itt az ideje, hogy a tábornokokat a diplomaták váltsák fel.

Miközben a kormány a családokon segít, lehetetlen helyzetbe hozza az önkormányzatokat

Farkas Iván, gazdasági szakpolitikus, a Szövetség Nyitra megyei frakcióvezetője hangsúlyozta, a szomszédos országokban hatékony inflációellenes intézkedéseket hoztak, Szlovákiában ezzel szemben tovább nehezítik az önkormányzatok helyzetét.

Farkas aláhúzta, a kormány miközben valóban segít a gyermekes családokon, figyelmen kívül hagyja, ennek milyen ára van.

Mindez oda vezet, hogy a kisebb és a közepes települések az idei évben már legfeljebb az intézmények működtetését tudják kigazdálkodni, fejlesztésekben már nem gondolkodhatnak, hiszen az energiaárak nagy ütemben emelkednek. Farkas hozzátette, támogatják a közalkalmazottak béremelését, de ehhez a kormánynak külön forrásokat kellene biztosítani, egyébként mgegoldhatatlan helyzetbe hozzák az önkormányzatokat.

Farkas kiemelte, a központi költségvetés az infláció következtében többletbevételekhez jut, volna forrás a települési önkormányzatoknak juttatott kompenzációra.

A szakpolitikus hozzátette, a gyermekes családokon túl más társadalmi csoportokat is hatékonyan kellene megsegíteni, erre a szomszédos országokban már történtek lépések.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »