Szövetség: az energiaválság gyors és hatékony lépéseket követel

Szövetség: az energiaválság gyors és hatékony lépéseket követel

Mennyit fizetünk a fűtésért és a világításért? Szlovákiában ezekre a kérdésekre nem kapunk választ. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke az energiaárak helyzetéről tartott ma sajtótájékoztatót Pozsonyban energiaügyi tanácsadójával, Élesztős Pállal.

Forró Krisztián emlékeztetett egy tegnap közzétett közvélemény-kutatásra, miszerint az emberek 75%-a fél a téltől. A pártelnök rámutatott arra, hogy teljesen jogos az aggodalmuk, és az is érthető, hogy ebben a helyzetben megpróbálnak spórolni.

Nehéz helyzetben vannak a vállalkozók és az önkormányzatok is, hiszen a bizonytalan energiaárak miatt még a költségvetést sem tudják meghatározni.

Hírdetés

Ezek mellett ma már a földgázra és elektromos áramra vonatkozó azonnali ársapka bevezetésére is szükség van, nemcsak a háztartások, hanem az önkormányzatok és a vállalkozók részére is.

Élesztős Pál szerint az árstop mellett fontos az is, hogy az elektromos áram árát elválasszák a földgáz árának alakulásától. Az energiaügyi szakember rámutatott arra, hogy az Európai Unióban használt rendszert a nagykereskedelmi árak korlátozására vezették be, amikor túlkínálat volt az energiákból.

A 12-szeres áremelkedés egyaránt katasztrofális a civil szféra és a vállalkozások számára is.

(ON/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »