Szövetség, a nyugodt magyar erő – Forró Krisztián a TA3-ban

Szövetség, a nyugodt magyar erő – Forró Krisztián a TA3-ban

Az MKP elnöke a TA3  hírtelevízió A nap témája című műsorában szerepelt. A TA3-nak is feltűnt, hogy a magyar pártok alkotta Szövetséget egy idő óta a parlamenti küszöb fölött mérik, amit már tendenciaként is felfoghatunk.

Forró Krisztián az egyesülési folyamatról elmondta, hogy

a közvélemény-kutatások eredményét a polgárok pozitív visszajelzéseként értékeli.

Kiemelte, hogy

a közösségünk tagjai az ország elmaradott részein élnek, és a Szövetség nemcsak a magyarokat, hanem a velünk élő szlovákokat is képviselni kívánja, így elérhetőek a magasabb preferenciák is, hasonlóképp, mint amikor az MKP egységesen képviselte az itt élők érdekeit.

Az 5,7 százalékos, legutóbb mért eredmény arra inspirál, hogy az egységesülés minél szélesebb legyen – mondta a pártelnök.

A riporter felemlítette, hogy a Most Híd szlovákokat is képviselni szándékozó törekvése már csak a régiót érinti. Forró erre azt válaszolta, hogy

a Szövetség már számtalanszor megszólalt országos ügyekben, ami bizonyítja, hogy nem csak a régiók ügyeit kívánja érinteni.

A Szövetség alakulása körüli vitákkal kapcsolatban a pártelnök elmondta, a vitás kérdések többségén már túl vannak. Kiemelte, hogy

a választópolgárokat nem érdekli az alakulás körüli viták, hanem az, hogy létrejöjjön az egységes képviselet.

Egyértelműsíttette, hogy a magyar választási lista nem pártok, hanem egyetlen párt listája lesz.

Hírdetés

Forró emlékeztetett, hogy

amikor egységes volt a magyarság képviselete, két kormányban is részt vett az MKP, és akkortájt az egyik legstabilabb politikai erőt jelentette Szlovákiában.

A riporter egy történelmi párhuzamot is felálított azzal a kérdéssel, hogy ki lehet a Szövetség opponense, ellenfele, és itt példaként emlegette a Slotaféle  SNS-t. Forró válaszában elmondta, hogy a Szövetség a közösség képviseletére kíván koncentrálni, ahol az egység a nézetek eltérése esetén is elérhető, amennyiben megtalálják a közös pontokat. Tehát

a Szövetség nem ellenséget kíván keresni, hanem képviselni akarja a magyarságot. Hozzátette, hogy elsősorban a régiókra szeretnének összpontosítani, éselsődlegesen a magyarságot kívánják képviselni.

Természetesen felmerült az Orbánhoz fűződő viszony és a magyarság Szlovákiai iránti lojalitásának kérdése. Forró válaszában elmondta,  

sértőnek tartja, amikor kétségbe vonják az itteni magyarság lojalitását, hiszen az itt élők nap mint nap bizonyítják lojalitásukat.

Hangsúlyozta,

a magyarok csak szeretnének jól élni a szülőföldjükön.

Arra a kérdésre, hogy vajon a Szövetség új arcokra vagy régi harcosokra építene az elkövetkező önkormányzati választásokon, Forró elmondta, elsősorban megbízható jelöltekre van szükség, akik lehetnek régóta ismertek, vagy akár új arcok is. Kiemelte, hogy

bár az MKP nincs a parlamentben, de az egyik legsikeresebb szlovákiai párt az önkormányzati választásokon, ami a kiválasztás helyességét igazolja vissza.

Elmondta,

a Szövetség közös jelölteket állít az önkormányzati választásokon is.  A Szövetség mint párt, nem egy erős emberre kíván építeni, hanem a kisközösségek meghatározó embereire. Nem az az érdekes, hogy melyik elődpárt kit akar majd indítani, a jelöltnek az adott közösségen belül kell megbízhatónak lennie.

Az egyesülés végső terminusát Forró a nyár végére reméli.

Az előrehozott választásokról elmondta, nem ez a Szövetség prioritása. Az országnak stabilitásra van szüksége.

A jelenlegi járványügyi helyzet kapcsán félelmét fejezte ki, hogy a járvány visszatérhet ősszel. Ezt csak oltásokkal lehetne kivédeni. Itt megragadta az alkalmat, és elismételte a Szövetség javaslatát, hogy a beoltottak 100 eurós utazási utalványt kapjanak, amivel a legsújtottabb ágazatot, a turizmust segítenék.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »