Szövetség: a bírósági térkép harmadik változata ellen tiltakoztak Füleken

Szövetség: a bírósági térkép harmadik változata ellen tiltakoztak Füleken

A Nagykürtösi, Losonci, Rimaszombati és Nagyrőcei járás 18 polgármestere és négy megyei képviselője tiltakozott a Bírósági Térkép harmadik változata ellen Füleken, a Szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

A Bírósági Térkép harmadik változata Besztercebánya helyett Zsolnára irányítaná a régiók lakosainak vagyonjogi, üzleti vagy éppen családjogi kerületi bírósági fellebbviteli eljárásait.

Forró Krisztán, a Szövetség elnöke bevezetőjében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a régióban ismét olyan ügyet kell oldani, amely az itt élő emberek életét nehezíti. Kiemelte, az új bírósági térkép szerint a Besztercebányai Kerületi Bíróság már csak rövid ideig működne vagy megszűnne, és a hatáskörét a Zsolnai Kerületi Bíróság venné át. Ezáltal ez a régió fekete lyukká válna, aminek ismét a dél-és kelet szlovákiai lakosok isszák meg a levét.

Azt látjuk, hogy az úthálózat fejlesztése sem élvez prioritást, veszélybe kerültek a kórházak, és most még a bíróságot is elszakítják a régiótól. Ezt nem engedhetjük meg. Szövetségben az emberekkel mindent meg fogunk tenni az ellen, hogy elszakítsák a régiótól az igazságszolgáltatást”

– fogalmazott a Szövetség elnöke.

Cziprusz Zoltán, megyei képviselő szintén logikátlan és meggondolatlan döntésnek tartja, hogy a gömöri és nógrádi lakosságnak Zsolnára kelljen utaznia, amely egyes településektől 200-220 kilométerre esik.

Hírdetés

„Mindent megteszünk azért, hogy ez a reform így, ebben a formában ne menjen át. Ezúton szeretném megszólítani a további polgármestereket és képviselőket, hogy csatlakozzanak az aláírókhoz, ugyanis ez a reform nem csak a magyarlakta vidéket, hanem az egész megyét hátrányosan érinti”- hangsúlyozta.

Agócs Attila, Fülek polgármestere, a tiltakozó levél kezdeményezője beszédében kiemelte, a Nagykürtösi, Rimaszombati, Losonci és Nagyrőcei járásokban élő emberek élete nem egyszerű, hiszen ezek a legkevésbé fejlett járások közé tartoznak az országban. Magas a munkanélküliség, átlagon felüli az elöregedett lakosság és a társadalom szélére sodródott lakosság aránya a teljes populáción belül. Ezeknek az embereknek nem egyszerű utazni, sokszor még egy járási központba sem.

„Tömegközlekedéssel egy oda-vissza út Zsolnára a legfélreesőbb településekről átlagosan 9 igénybevett közlekedési eszközt, 7 átszállást, több mint 9 óra utazást és az esetek jelentős részében kétnapos észak-szlovákiai „kirándulást“ is jelentene. Úgy érezzük, hogy emiatt Közép-Szlovákia déli régióiban élő több tízezer lakosnak csorbul a jogérvényesítési lehetősége”- emelte ki.

Hozzátette továbbá, azáltal, hogy Besztercebánya kihelyezett részlegként tovább élhet nem old meg semmit a jövőre nézve, hiszen a kiszivárgott háttérinformációk arról szólnak, hogy ha meg is marad a kihelyezett részleg, az csorbult jogkörökkel és csak ideiglenesen két évig fog majd működni.

„Levelünkben arra kérjük Mária Kolíková igazságügyi miniszter asszonyt és a parlament képviselőit, őrizzék meg a Besztercebányai Kerületi Bíróságot, hiszen az Közép-Szlovákia északi és déli részeiről egyaránt jól elérhető. Számunkra ez az egyedüli reális alternatíva”- zárta a polgármester.

A tiltakozó levelet a mai nap során közel 40 polgármester és megyei képviselő írta alá. A szlovák parlament pénteken szavaz az új bírósági térkép harmadik változatáról. A módosítás 2023. január 1-jétől léphet érvénybe a gyakorlatban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »