Szövetkeznek a régi ellenségek Szászrégenben

Szövetkeznek a régi ellenségek Szászrégenben

Eltekint a korábbi sérelmektől, és a közösség érdekében próbál együttműködni az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szászrégeni önkormányzatban.

nagy_andras_regen_15_b

Nagy András helyi RMDSZ-elnök elmondta, a PSD nyolc és az RMDSZ hét képviselőjével kényelmes, több mint kétharmados többséget alkotnak az új testületben, így a szövetség tanácsosa, Márk Endre alpolgármesteri mandátumhoz jutott. Nagy András elmondta, a kétpárti egyezség része volt, hogy Maria Precup, az újraválasztott PSD-s polgármester egyeztessen a szövetség frakciójával, amikor leosztja helyettese jogköreit.

A megállapodás már csak amiatt is meglepő, mert a két alakulat között az utóbbi négy évben igencsak elhidegült a viszony. Precup 2012-es megválasztásával egy nacionalista korszak kezdődött a városban, amit a baloldali alakulat megyei elnöke, Vasile Gliga csak fokozott. Vasile Oprea prefektus leváltása után a régeni parlamenti képviselő volt az, aki nyilvánosság előtt is kijelentette, hogy a menesztett kormánymegbízott helyett semmiképp nem tudna magyar embert elfogadni. Így Nagy András – Szászrégen volt polgármestere – helyett a Ponta-kormány hosszas huzavona után Lucian Gogát nevezte ki a Mros megyei prefektúra élére.

Kérdésünkre, hogy nem lett volna észszerűbb a településen hagyományos partnernek számító liberális párttal lepaktálni, Nagy nemmel válaszolt. „A PNL-sek nem kerestek efféle ajánlattal, jelöltjük, Ovidiu Iulius Făgărăşan többször is a magyar kártyát kijátszva támadott a kampányban” – indokolta pártja döntését az RMDSZ-vezető. Mind Nagy András, mind fiatalabb kollégája, Márk Endre reméli, hogy a PSD-vel kötött egyezség az etnikai békét szolgálja.

A terveiről kérdezett Márk Endre alpolgármester belátta, hogy Precup helyetteseként inkább az elöljáró elképzeléseit kell támogatnia, és kevésbé az RMDSZ programját. Ettől függetlenül reméli, hogy legalább a belvárosban sikerül föld alá helyezni a városképet csúfító huzalokat, folytatni a Malomárok korszerűsítését, és végre kimozdítani a holtpontról a Kerekerdőbe tervezett, de a PSD által fölösleges beruházásnak tartott szabadidőpark megvalósítását.

Kérdésünkre, hogy milyen magyar ügyeket kíván előtérbe helyezni, Márk Endre a történelmi egyházak és a művelődési élet támogatását sorolta elsőként, ugyanakkor hozzátette, hogy az iskolák vezetőségében erősíteni szeretné a magyar jelenlétet. Nem feledkezett meg a régeni magyarság csaknem másfél évtizedes vágyáról, a Petőfi-szobor állításáról, mint ahogy a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztésének ügyéről sem. „Egyrészt a választásokon elért szoros eredmény arra következtet, hogy a magyarság képviselőit értékelik a szászrégeniek, és itt nem csak a magyarokra gondolok. Másrészt Márk Endre megválasztásával megtörtént a fiatalítás is, van kinek átadnom a stafétabotot” – tette hozzá érdeklődésünkre Nagy András.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »