Szövetkezésben a jövő

Szövetkezésben a jövő

A növénytermesztőket és állattenyésztőket érintő legnagyobb gondokról, a tej, élő állat értékesítési lehetőségeiről, a támogatások folyósításának új feltételeiről, pályázati lehetőségekről is szó esett az RMDSZ kovásznai szervezetének hétvégi, Csomakőrösön megtartott kampányfórumán.

A lehetséges megoldásokról Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke, Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Kozma Béla, a megyei agrárkamara igazgatója, ifj. Orbán Miklós, az AgroSic Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület vezetője is tájékoztatta a jelen lévő több mint ötven gazdát. A felvetett kérdések fontosságát jelzi, hogy a tájékoztatóra nemcsak helybeliek, kovásznaiak, hanem Orbai­szék több településéről is érkeztek gazdálkodók.

Tamás Sándor felvezetésként Dél-Tirolban szerzett tapasztalatait mutatta be. A tanulmányozott településen szövetkezetbe tömörültek a tejtermelő gazdák, a tejet a szövetkezet üzemében dolgozzák fel, a közel 60 féle terméket saját üzletükben, illetve partnerkereskedőkön keresztül értékesítik.

Végeredményként a gazdák 2,65 lejnek megfelelő eurót kapnak egy liter tejért – hangsúlyozta. Ezzel szemben Székelyföldön a tej felvásárlási ára 0,85-1,25 lej között mozog. A megyében is hasonló megoldás jelentheti a tejtermelők jövőjét, az első lépés már meg is történt. A kézdiszéki gazdák szövetkezetbe tömörültek, annak segítségével értékesítik a megtermelt tejet. Az összefogás eredményeként már több üzletben is megjelentek a felső-háromszéki tejből készült termékek – ismertette. Az elmondottakat a Kézdi márkanevű, palackozott friss tej bemutatásával húzta alá, a gazdákat is megkínálta egy-egy pohár friss, egészséges tejjel. Hasonló kezdeményezés indult Illyefalván is, ahol SicLand névvel jött létre szövetkezet – hangzott el.

Könnyen megtörténhet, hogy a Covalact Orbaiszéken is felmondja a tejfelvásárlást, a megoldást itt is az összefogás, a szövetkezés jelentheti – hangsúlyozta. Tamás azt is elmondta, a Kézdi Lacto Coop tagjainak 95 baniban fizetik ki a tej literét, 85 banit készpénzben, 10 bani értékben pedig tejből készült termékeket kapnak a gazdák. Egy évvel ezelőtt még a kézdiszéki gazdák tanácstalanok voltak, most már konkrét lehetőségük van – hangoztatta Könczei Csaba.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »