Szöuli zombiinváziótól az aszexuális kiborgcsajig

Szöuli zombiinváziótól az aszexuális kiborgcsajig

Kilenc magyar alkotás is ott lesz a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál programjában. Az ötnapos mustra egy Oscar-díjas rendező Oscar-gyanús mozijával indul, és a jövő év nagy durranását beharangozandó, jön a Ghost in the Shell legfrissebb epizódja is.

Nem unatkozhatnak az animációs filmek fanatikusai az elkövetkezendő öt nap során, hiszen szerdán indul a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál s egy sor nagyon menő alkotás kerül majd terítékre. A budapesti vetítések a Uránia, a Puskin és az Art+ mozikban, illetve a Szlovák Intézetben mennek.

A gazdag kínálatból nehéz kiemelni bármit is, de azért megpróbálunk bozótvágóval egy kis ösvényt kialakítani a filmdömping dzsungelében.

Már a nyitány erősnek ígérkezik, szerdán ugyanis az Oscar-díjas rendező, a holland Michael Dudok de Wit ugyancsak Oscar-gyanús alkotását, A vörös teknős című egész estés animációs mozit vetítik 17 órától az Urániában. A többek között a Kecskemétfilm közreműködésével készült műnek már a koncepciója is izgalmas: a „szavak nélküli” történetben egy hajótörött férfit vet partra a tenger, akinek minden menekülési próbálkozását megakadályozza egy vörös teknős. (A filmet november 26-án szombaton 18 órától a Puskinban is meg lehet nézni.)

Szerdán este jön a mangafanatikusok nagy kedvence, a Ghost in the Shell (a magyarul picit bénán hangzó Páncélba zárt szellem) franchise legújabb üdvöskéje is, amit 21 órától ugyancsak az Urániában vetítenek. A sorozat az első, 1995-ös, Osii Mamoru rendezte animációs adaptációja óta a szubkultúra egyik alapvetése, s népszerűsége az elmúlt két évtizedben – a megannyi új rész, és sorozat után – töretlen.

S hogy miért? Főleg a főszereplő, Kuszanagi Motoko hadnagy karaktere miatt. Az elvetemült bűnözőket nem egyszer (többek között a láthatatlanságba burkolózás miatt) meztelenül üldöző női kiborg karakterébe ugyanis aszexualitása ellenére nem egy rajongó „szeretett már bele”.

A mostani, 2015-ös mozit Nomura Kazuja rendezte, s eddig nagyjából csak fesztiválokon mutatták be, Európában korábban Nagy-Britanniában s idén Belgiumban és Hollandiában volt látható. (A szerdai bemutató után vasárnap 19.30-tól még egyszer leadják majd a filmet az Urániában.)

Az egész Ghost in the Shell őrület most azért is ennyire felfokozott, mert épp nemrég mutatták be a magyar mozikban 2017. március 30-án debütáló történet élőszereplős változatának első előzetesét. Kuszanagit egyébként Scarlett Johansson alakítja majd, és az első képkockák lélegzetelállítóan vagányak. A látványvilág nagyjából egy perc alatt levesz a lábáról szinte mindenkit.

Nem mellesleg Johansson, így elsőre, elég jó választásnak tűnik a szerepre. Az pedig már csak hab a tortán, ahogy az előzetes aláfestéseként felcsendül a Depeche Mode Enjoy The Silence című dala.

Visszatérve a fesztiválra, két első világháborús történet is ott lesz a programban. Így a centenárium idején ez érthető, ugyanakkor mindkét animációs mozi komoly témákat feszeget.

A belga Jan Bultheel alkotása, a Cafard például kizárólag felnőtteknek szóló anyag: 1914-ben Jean Mordant a birkózás világbajnoka lesz, miközben hazájában német katonák erőszakolják meg lányát. A férfi bosszút esküszik, nem sejtve, hogy vendettája egy világ körüli drámai utazássá válik. A cím nemcsak csótányt jelent, hanem egy első világháborús páncélos autó beceneve is, mellyel a főhős útnak indul, de jelent lehangoltságot és honvágyat is. (A Cafard november 24-én csütörtökön 19 órától, illetve november 27-én vasárnap 14.15-től látható az Urániában.)

Történelmi szempontból talán az Április 25 ígérkezik a legkeményebbnek. Ami ugyanis a magyaroknak Mohács, nos, az Gallipoli az új-zélandiaknak. Az 1915. április 25-én indult hadjárat – amely dátum nemzeti ünnep, az emlékezés napja a távoli szigetországban – brutális vérszivattyú volt, ahol a brit vezénylet alatt az antant megpróbálta megvetni a lábát az Ottomán Birodalom területén. A félsziget azonban mészárszékké vált, a hivatalos adatok szerint majdnem 57 ezer antant katona, köztük 2721 új-zélandi is életét vesztette a 1916. január 9-én a britek és szövetségeseik Egyiptomba történő visszavonulásával véget érő öldöklésben, amelyben török oldalról mintegy 56 ezren estek el.

Ennek az értelmetlen halálgyárnak állít emléket a kanadai Leanne Pooley animációs dokumentumfilmje. (A brit seregben sok koronagyarmatról, így Indiából és Kanadából is vezényeltek oda egységeket.) Az alkotás hat új-zélandi túlélővel készült hangfelvételek és naplóbejegyzések segítségével idézi meg az eseményeket. (A film november 25-én pénteken 16 órától az Urániában, míg november 27-én vasárnap 17.30-tól a Puskinban forog.)

Napjaink első számú popkulturális jelensége, a zombiholokauszt sem maradhat el, s a már kissé túlpörgetett amerikai The Walking Dead vonalhoz képest ezúttal egy dél-koreai alkotást, a Szöul, végállomást lehet megnézni.

Jeon Szang-ho zombiapokalipszisében egy sötét és brutális emberiséget mutat be, ahol a közöny, a gonoszság és a kicsinyesség hajtja a szereplőket. A film kisebb embercsoportok túlélési próbálkozásait követi nyomon egy Szöul belvárosában kitört zombijárvány idején, de ez a katasztrófa csak ürügy az emberben rejlő bűnök megvilágítására, mint a hatalom, az önzés vagy az elnyomás kérdése, a prostitúció, a hajléktalanokon való átnézés vagy a technika által uralt életforma.

S nem szabad elfeledkezni a magyar alkotásokról sem, hiszen akad szép számmal belőlük is a programban, összesen kilenc munkát láthatunk.

Az A jelű versenyprogramban érkezik például a Nyócker rendezőjének tavalyi rövidfilmje, Kojot és a fehérember. Gauder Áron a magyar indiánjáték szülőatyja, Cseh Tamás által 2006-ban felmondott indián mesékből indult ki filmje elkészítésénél, de hangját adja még az animációhoz Boszó Péter, Elek Ferenc és Balla Róbert is.

Ott lesz a blokkban az idei cannes-i filmfesztivált megjárt egyik magyar animáció, Tóth Luca Superbia című munkája is. (Az A jelű versenyprgramot november 23-án szerdán 17 órától az Urániában, illetve november 25-én pénteken 19.30-tól a Puskinban lehet megnézni.)

A B jelzésű versenyblokkban három magyar animációs rövidfilm, így a másik, Cannes-t megjárt alkotás, Andrasev Nadja, A nyalintás nesze is szerepel. Mellette ott lesz Dell’Edera Dávid Balkon című diplomafilmje, amely idén többek között a dél-franciaországi Annecyban nyert díjat.

A szekcióban látható majd Bucsi Réka LOVE című munkája is, amelynek világpremierje a 66. Berlinálén volt, azóta pedig már több mint ötven fesztivált járt meg világszerte. (A B jelű szekciót november 23-án szerdán 19.30-tól a Puskinban, november 24-én csütörtökön 17 órától az Urániában lehet megtekinteni.)

Versenyen kívül ott lesz még Vácz Péter alkotása, aki az 1982-ben alapított manchesteri James rockzenekar Dear John című idei számához készített egy szuper klipet. Ahogy Bertóti Attila Annecyt tavaly ugyancsak megjárt diplomafilmje, a Mese, valamint Kopasz Milán Beyond című munkája és Bárczy Örs remek kisfilmje, a Hey Deer! is elcsíphető.

Részeletes programért IDE érdemes kattintani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »